Çinko Nedir?

Çinko Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Çinko vücutta demirden sonra en fazla bulunan eser (dışarıdan alınması gereken) mineraldir (2).
 
  • Çinko normal protein sentezine katkıda bulunur (1).
  • Çinko normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur (1).
  • Çinko normal saçın korunmasına katkıda bulunur (1).
  • Çinko normal tırnakların korunmasına katkıda bulunur (1).
  • Çinko normal cildin korunmasına katkıda bulunur (1).
  • Çinko normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur (1).
  • Çinko bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur (1).


Çinko Hangi Besinlerde Var?

Çinko birçok bitkisel ve hayvansal gıdanın içeriğinde yer alır (3). Günlük olarak tüketilmesi önerilen çinko miktarı 10 miligramdır (5). Çinko bulunan gıdalar içeren dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı, vücut için gerekli çinko miktarının korunmasına katkı sağlayabilir (5).
Kırmızı et önemli bir çinko kaynağıdır (5). Yaklaşık olarak 100 gram kırmızı et 4,8 miligram çinko içerir (5).
Kabuklu deniz ürünleri, sağlıklı ve düşük kalorili çinko içeren gıdalardır (5).

Bu gıdalar dışında mercimek ve nohut gibi baklagiller, tohumlar, kuruyemişler, mandıra ürünleri, yumurta ve tam buğday ürünler de çinko içeren gıdalar arasında yer alır (5).


*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.



Aradığın sağlıklı yaşam önerileri