Kolajen Kaynakları ve Tipleri
 

İnsan vücudu oldukça yüksek düzeyde kolajen içerir (1).
 

Kolajen Nedir?
 

Kolajen vücutta protein yapıdaki maddeler arasında en fazla bulunan maddedir (1). Vücut protein içeriğinin yaklaşık olarak üçte birini kolajen oluşturur (1). Kemik, cilt, kas, tendon ve ligamentler gibi bağ doku elemanlarının temel yapı taşları arasında yer alan kolajen kan damarı, kornea ve dişler gibi diğer çeşitli dokularda da bulunabilir (1).

Kolajen kelimesinin latince kökeni yapıştırıcı anlamına gelir (1). Bu nedenle kolajen, dokular içerisinde yapıları bir arada tutan madde olarak da tanımlanabilir (1).
 

Kolajen Tipleri Nelerdir?
 

İnsan vücudunda onlarca sayıda kolajen tipi bulunur (1). Tip 1, tip 2, tip 3 ve tip 4 kolajen vücutta bulunan kolajen tipleri arasında en fazla bulunanlardır (1):

  • Tip 1 kolajen vücuttaki toplam kolajen miktarının yaklaşık olarak %90’ına tekabül eder (1). Daha çok cilt, kemik, tendon, kıkırdak, diş ve bağ dokuda yer alır. (1).
  • Tip 2 kolajen tip 1 kolajene göre daha gevşek yapıda paketlenmiş bir maddedir (1). Genel olarak elastik kıkırdak yapılarında yer alır (1).
  • Tip 3 kolajen daha ince liflerden meydana gelir (3) ve kas, organ ve damarların yapısında yer alır (1).
  • Tip 4 kolajen ise cilt katmanları (1) ve diğer birçok dokuda yer alan “bazal membran” içerisinde bulunur (4)

Kolajen Nelerde Bulunur?
 

Kolajen bulunduran besinler genellikle hayvansal kaynaklı gıdalardır (3). Çeşitli gıdalar yüksek kolajen seviyeleri ile bir adım öne çıkabilir:

  • Kemik Suyu

Hayvan kemiklerinin suda kaynatılması ile elde edilen kemik suyunun kolajen içerdiği düşünülür (2). Kaynatma işlemi sırasında çeşitli baharatlar kullanılarak kemik suyuna ekstra lezzet katılabilir (2). Kemik kalitesinin kemiğin türüne bağlı olarak değişebileceği unutulmamalıdır ve alışveriş için güvenilir kasapların tercih edilmesi önerilir (2). Tavuk, hindi ve dana kemikleri kemik suyu yapımında kullanılabilecek hayvan kemikleri arasında yer alır (3).
  • Derisi Çıkarılmamış Balık Eti ve Kabuklu Deniz Ürünleri

Baş, pullu deri ve göz küreleri balıkların kolajen içeriği yüksek bölümlerini oluşturur (2). Bu durum balıkların kolajeni ciltlerinde depoluyor olmasından kaynaklanıyor olabilir (3). Balıkların etli kısmı ise bu bölümlere göre daha az kolajen içeriyor olabileceği için bilinçli olunmalıdır (2).
  • Tavuk

Beslenme planına kolajen ilave edilmesi adına yapılabilecek seçimlerden biri de tavuk etidir (3). Özellikle hazırlama sırasında bütün tavuğun içerdiği bağ doku miktarı kişilerin gözüne çarpabilir (3). Bu fazla miktardaki bağ doku tavuğun önemli bir kolajen kaynağı olduğuna işaret edebilir (2).
2021368-EIP214-Dynavit Collagen & Hyaluronic Acid Tablet8
Kolajen bulunduran besinler genellikle hayvansal kaynaklı gıdalardır (3). Çeşitli gıdalar yüksek kolajen seviyeleri ile bir adım öne çıkabilir:
  • Kemik Suyu
 

2021368-EIP214-Dynavit Collagen & Hyaluronic Acid Tablet8

Referanslar
1- ‘https://www.healthline.com/nutrition/collagen’
2- ‘https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/collagen-food-boost’
3- ‘https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-collagens#1’
4- 'https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128170687000045’