Omega-3 yağ asitleri balık ve keten tohumu gibi gıdalarda ve balık yağı gibi besin takviyelerinde bulunur. Üç ana omega-3 yağ asidi vardır. Bunlar alfa-linolenik asit (ALA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asittir (DHA). ALA esas olarak keten tohumu, soya fasulyesi ve kanola yağları gibi bitkisel yağlarda bulunur. DHA ve EPA balıklarda ve diğer deniz ürünlerinde bulunur.
ALA esansiyel bir yağ asididir, yani vücudunuz bunu üretemez, bu yüzden tükettiğiniz yiyecekler ve içeceklerle dışarıdan elde edilir. Vücudunuz ALA yağ asitlerinin bir kısmı EPA'ya ve daha sonra DHA'ya dönüştürebilir, ancak sadece çok küçük miktarlarda. Bu nedenle, gıdalardan EPA ve DHA almak (ve eğer alırsanız diyet takviyeleri) vücudunuzdaki bu omega-3 yağ asitlerinin seviyelerini arttırmanın pratik yollarından bir tanesidir.
Omega-3, vücudunuzdaki her bir hücreyi çevreleyen zarların önemli bir bileşenidir. DHA seviyeleri retina (göz), beyin ve sperm hücrelerinde özellikle yüksektir. Omega-3 ayrıca vücudunuza enerji vermek için kalori sağlar ve kalbinizde, kan damarlarında, akciğerlerde, bağışıklık sisteminde ve endokrin sistemde (hormon üreten bezler ağı) birçok fonksiyona sahiptir.
 

Omega-3 kaynakları nelerdir? 

Omega-3'ler bazı gıdalarda doğal olarak bulunur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yiyerek yeterli miktarda omega-3 alabilirsiniz:
•    Balık ve diğer deniz ürünleri (özellikle somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya gibi soğuk su yağlı balıklar)
•    Fındık ve tohumlar (keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi)
•    Bitki yağları (keten tohumu yağı, soya yağı ve kanola yağı gibi)
•    Güçlendirilmiş gıdalar (belirli marka yumurta, yoğurt, meyve suları, süt, soya içecekleri ve bebek mamaları gibi)
 

Omega-3ün sağlık üzerine etkileri nelerdir? 

-    Kardiyovasküler Etki : EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonuna ve kalp ve damar sağlığının korunmasına katkıda bulunur. EPA ve/veya DHA için önerilen günlük tüketim miktarının en az 250 mg/gün olduğunu ve tüketimin 3 g/gün’ü aşmaması gerektiği unutulmamalıdır. Birçok çalışma, sağlıklı bir beslenme düzeninin bir parçası olarak yağlı balık ve diğer deniz ürünleri yemenin kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu ve sizi bazı kalp problemlerinden korumaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Örneğin gıdalardan veya diyet takviyelerinden daha fazla EPA ve DHA almak kandaki trigliserit düzeylerinin korunmasına yardımcı olur . Daha yüksek balık tüketimi ve daha yüksek omega-3 almak, damar ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. (3)

-    Bebek Sağlığı ve Gelişimi: DHA beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur. DHA için, önerilen tüketim miktarlarından yaş grubuna göre uygun olanı dikkate alınır. 4-8 yaş grubunda olanlar için 90 mg/gün, 9-13 yaş grubunda olanlar için de 120 mg/gün alım önerilir. Hamilelik ve emzirme döneminde, haftada 248 ila 373 gram balık ve diğer deniz ürünleri yemek, bebeğinizin sağlığını iyileştirebilir. Çok sayıda çalışma, anne deniz ürünleri ve omega-3 alımlarının bebeğin doğum kilosu, gebelik süresi, görsel ve bilişsel gelişim ve diğer bebek sağlığı sonuçları üzerindeki etkilerini incelemiştir. Beyin ve retinanın hücre zarlarında yüksek DHA oranı bulunur ve DHA fetüsün büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. Retinada DHA birikimi doğumla tamamlanırken, beyindeki birikim doğumdan sonraki ilk 2 yıl boyunca devam eder. (2)

2020564-EIP350-Dynavit Omega 3 950 mg9

Referanslar

1.https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
2.https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
3.https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
 

Lütfen bekleyiniz...