Enerji Seviyenizi Arttırmanın 6 Yolu

Genel nüfusun % 20-30'unun uyku bozukluğu yaşadığı ve bu nedenle yaşamsal dinlenme süresi tamamlayamadıkları tahmin edilmektedir. Bu, uykusuzluk ve bununla ilişkili zihinsel ve fiziksel sağlık şikayetlerinin halk sağlığı açısından küçük bir sorun olarak görülmesine yol açmıştır (1). Uyku eksikliği, huysuz ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Sıklıkla bu şekilde hissediyorsanız, yeterli uyku alıp almadığınızı değerlendirmek isteyebilirsiniz (2). Yatmadan önce telefonları ve diğer ekranları kullanmaktan kaçınmalısınız. Yatmadan önce ekranların kullanımı; düşük uyku kalitesi, uyku eksikliği ve gün boyunca artan uyku hali ile bağlantılıdır (3). Daha fazla uyumaya çalışıyorsanız, ancak sizi gece uyanık tutmak için endişe ve stres nedenleriyle mücadele ediyorsanız, meşgul zihninizi sakinleştirmek için meditasyon veya farkındalık uygulamalarını deneyebilirsiniz (4-5).


Stresinizi Azaltın

Yoğun yaşamı olan kişilerin stresli, endişeli veya bunalmış hissetmeleri normaldir. Stresli hissetmek yorgunluk ile yakından ilişkilidir, bu fiziksel ve zihinsel sağlığınıza zarar verebilir. Çoğu durumda, stres kaynaklarını yaşamınızdan tamamen kaldırmak mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, yaşam tarzı ile ilgili stresi en aza indirirseniz, enerji seviyenizi artırabilirsiniz (6).


Daha Fazla Hareket Edin

Düzenli egzersiz, kalp hastalığı, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklar geliştirme riskinizi azaltmak için önemlidir (7). Yerleşik bir yaşam tarzı yaşıyorsanız, düzenli egzersiz enerji seviyenizi de arttırır (8). Yorgun hissettiğinizde 10 dakikalık bir yürüyüşe çıkmak, şekerli atıştırmalıklara kıyasla size daha fazla enerji verir (9).


Besleyici Besinler Tüketin

  • Her zaman yorgun, halsiz ve düşük enerjili hissediyorsanız, yeme alışkanlıklarınıza gözden geçirmelisiniz. İyi beslenme alışkanlıkları kronik hastalık geliştirme riskinizi azaltır ve enerji seviyenizi ve günden güne nasıl hissettiğinizi de etkileyebilir (10).
  • Vücudunuzun yaşama devam edebilmesi için yakıta ihtiyacı vardır. Besleyici gıdaları seçmek çoğu zaman vücudunuza en iyi şekilde çalışması için gereken besinleri sağlayacaktır (11-12).
  • Kahvaltıyı atlayan veya düzenli olarak öğün atlamayı içeren düzensiz bir yeme alışkanlığına sahipseniz daha yorgun hissedebilirsiniz (13).


Şekerden Kaçının

  • Yorgun hissettiğinizde, tatlı, şeker dolu bir atıştırmalık elde etmek kolay olabilir. Bununla birlikte, şeker size kısa vadeli bir enerji artışı sağlayabilir, ancak hızlı bir şekilde bu enerjinizi kaybedersiniz. Bunun nedeni, yüksek şekerli gıdaların kan şekerinizin hızla yükselmesine neden olmasıdır. Bu, vücudunuzun kan şekerinizi geri getirmek için büyük miktarda insülin salgılanmasına neden olur. Kan şekerindeki bu artışın ve düşüşün, bir enerji krizine ve ardından da çöküşe neden olan şey olduğuna inanılmaktadır (14-15-16).
  • Enerji seviyelerinizi daha istikrarlı tutmak ve yorgunluğu azaltmak için, ilave şeker oranı yüksek gıdalardan kaçının. Çok miktarda ilave şeker yemek, obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskinizi de artırabilir. Bu nedenle diyetinizdeki ilave şekeri sınırlamak sadece enerji seviyeleriniz için değil, aynı zamanda sağlığınız için de iyidir (17-18).


Su İçmeyi Unutmayın

  • Yaşa bağlı olarak, vücudunuz % 55-75’i sudan oluşur (19). Gün boyunca idrar ve ter yoluyla su kaybedersiniz. Bu nedenle, su kaybından kaçınmak ve bu kaybı telafi etmek için yeterli su içmeniz gerekir. Dehidrasyon beyin fonksiyonunuzu, ruh halinizi ve enerji seviyenizi etkileyebilir (20).
  • Genel olarak, yorgun hissediyorsanız ve yeterince su içtiğinizi düşünmüyorsanız, susuz kalmamak için gün boyunca düzenli olarak su içmeyi deneyin.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği (29960 mükerrer/26.01.2017 tarihli resmi gazete)
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri