Kolajen Kaynakları ve Tipleri

Kolajen Nedir?

İnsan vücudu oldukça yüksek düzeyde kolajen içerir (1).
Kolajen vücutta protein yapıdaki maddeler arasında en fazla bulunan maddedir (1).

Kolajen kelimesinin latince kökeni yapıştırıcı anlamına gelir (1).


Kolajen Tipleri Nelerdir?

İnsan vücudunda onlarca sayıda kolajen tipi bulunur (1). Tip 1, tip 2, tip 3 ve tip 4 kolajen vücutta bulunan kolajen tipleri arasında en fazla bulunanlardır (1).



Kolajen Nelerde Bulunur?

Kolajen bulunduran besinler genellikle hayvansal kaynaklı gıdalardır (3). Çeşitli gıdalar yüksek kolajen seviyeleri ile bir adım öne çıkabilir:

Kemik Suyu: Hayvan kemiklerinin suda kaynatılması ile elde edilen kemik suyunun kolajen içerdiği düşünülür (2). Kaynatma işlemi sırasında çeşitli baharatlar kullanılarak kemik suyuna ekstra lezzet katılabilir (2). Kemik kalitesinin kemiğin türüne bağlı olarak değişebileceği unutulmamalıdır ve alışveriş için güvenilir kasapların tercih edilmesi önerilir (2). Tavuk, hindi ve dana kemikleri kemik suyu yapımında kullanılabilecek hayvan kemikleri arasında yer alır (3).
 
Derisi Çıkarılmamış Balık Eti ve Kabuklu Deniz Ürünleri: Baş, pullu deri ve göz küreleri balıkların kolajen içeriği yüksek bölümlerini oluşturur (2). Bu durum balıkların kolajeni ciltlerinde depoluyor olmasından kaynaklanıyor olabilir (3).
 
Tavuk: Beslenme planına kolajen ilave edilmesi adına yapılabilecek seçimlerden biri de tavuk etidir (3). Özellikle hazırlama sırasında bütün tavuğun içerdiği bağ doku miktarı kişilerin gözüne çarpabilir (3). Bu fazla miktardaki bağ doku tavuğun bir kolajen kaynağı olduğuna işaret edebilir (2).

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**TİTCK GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI KILAVUZU EK-1
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri