Omega-3 Kaynakları ve Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Omega-3 Yağ Asitleri Nelerdir?

Omega-3 yağ asitleri balık ve keten tohumu gibi gıdalarda ve balık yağı gibi besin takviyelerinde bulunur. Üç ana omega-3 yağ asidi vardır. Bunlar alfa-linolenik asit (ALA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asittir (DHA). ALA esas olarak keten tohumu, soya fasulyesi ve kanola yağları gibi bitkisel yağlarda bulunur. DHA ve EPA balıklarda ve diğer deniz ürünlerinde bulunur.

ALA esansiyel bir yağ asididir, yani vücudunuz bunu üretemez, bu yüzden tükettiğiniz yiyecekler ve içeceklerle dışarıdan elde edilir. Vücudunuz, ALA yağ asitlerinin bir kısmını EPA'ya ve daha sonra DHA'ya dönüştürebilir. Bu nedenle, gıdalardan EPA ve DHA almak (ve eğer alırsanız diyet takviyeleri) vücudunuzdaki bu omega-3 yağ asitlerinin seviyelerini arttırmanın pratik yollarından bir tanesidir.

Omega-3, vücudunuzdaki her bir hücreyi çevreleyen zarların önemli bir bileşenidir.


Omega-3 kaynakları nelerdir?

Omega-3'ler bazı gıdalarda doğal olarak bulunur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yiyerek yeterli miktarda omega-3 alabilirsiniz:
  • Balık ve diğer deniz ürünleri (özellikle somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya gibi soğuk su yağlı balıklar),
  • Fındık ve tohumlar (keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi),
  • Bitki yağları (keten tohumu yağı, soya yağı ve kanola yağı gibi),
  • Güçlendirilmiş gıdalar (belirli marka yumurta, yoğurt, meyve suları, süt, soya içecekleri ve bebek mamaları gibi).


Omega-3ün sağlık üzerine etkileri nelerdir?

EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonuna ve normal kalp ve normal damar sağlığının korunmasına katkıda bulunur. EPA ve/veya DHA için önerilen günlük tüketim miktarının en az 250 mg/gün olduğunu ve tüketimin 3 g/gün’ü aşmaması gerektiği unutulmamalıdır. Birçok çalışma, sağlıklı bir beslenme düzeninin bir parçası olarak yağlı balık ve diğer deniz ürünleri yemenin kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu ve sizi bazı kalp problemlerinden korumaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Örneğin gıdalardan veya diyet takviyelerinden daha fazla EPA ve DHA almak kandaki trigliserit düzeylerinin korunmasına yardımcı olur.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**TİTCK GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI KILAVUZU EK-1
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri