Sıcak Havada Sağlık İçin C Vitamini Kullanımı
 

C vitamini vücudun birçok işlevi için önemli bir mikro besin maddesidir (1). C vitamini dişlerin, kemiklerin, kıkırdağın, cildin ve kan damarlarının normal fonksiyonu için gerekli olan normal kolajen oluşumuna katkıda bulunur (1). Birçok meyve ve sebze C vitaminini doğal olarak içerir (1). Takviye edici gıda ürünlerinin kullanımı vücuda bu vitamini almanın bir diğer yoludur (1).
 

C Vitamini Nedir?
 

C vitamini suda çözünebilen bir vitamindir (2). İnsan vücudunun C vitamini sentezleme yeteneğine sahip olmaması nedeniyle vücuda beslenme yoluyla alınabilir (2). Turunçgiller, domates, patates ve yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini zengin besinler arasında yer alır (2). Beslenme veya takviye gıda ürünleri ile vücuda alınan C vitamini ince bağırsaklardan emilir (2). Emilen C vitamininin fazlası vücutta depolanmaz ve böbrekler vasıtası ile vücuttan uzaklaştırılır (2). Bu vitaminin vücutta en fazla bulunduğu bölgeler hipofiz bezi, böbrek üstü bezleri, beyin dokusu ve gözlerdir (2).

C vitamini kullanımı ve tüketimi ile vücudun çeşitli normal fonksiyonları desteklenebilir (4). Kan damarları, kemik ve kıkırdak dokularının normal fonksiyonları için gerekli olan normal kolajen oluşumuna katkıda bulunan C vitamini aynı zamanda demir emilimini artırıcı özellik gösterir (1,4).

Sıcak havalarda insanlardaki vitamin durumu beslenme planına ve doğal gıdalara ulaşılabilirlik derecesine göre değişkenlik gösterebilir (3). Bu mevsimde doğal olarak yetişen çeşitli meyveler vücudun hem sıvı ihtiyacının giderilmesi hem de C vitamini tüketimi açısından etkili olabilir (5):

  • Karpuz

Sıvı içeriği %92 olan karpuz meyvesi aynı zamanda C vitamini dahil olmak üzere birçok mikro besin maddesini de içerisinde barındırır (5). Yüksek sıvı içeriği nedeniyle oldukça düşük kalori yoğunluğuna sahip olan karpuz sıcak havalarda oldukça ferahlatıcı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir (5).
  • Çilek

Bir diğer yüksek sıvı içerikli meyve olan çilekler 100 gramında yaklaşık olarak 60 miligram C vitamini ihtiva ederler (5,6).
  • Şeftali

Şeftali besin ve sıvı içeriği bakımından zengin bir meyvedir (5). Bir orta boy şeftali yaklaşık olarak 60 kalorilik enerji değerine sahiptir ve içerisinde 9,9 miligram C vitamini barındırır (5,7).
  • Domates
Domates, lif ve sıvı içeriği yüksek bir meyvedir (5). Çeşitli vitamin ve mineralleri oldukça önemli düzeyde içeren bu meyve aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının desteklenmesine katkıda bulunabilir (5).

Bu meyveler ya da takviye gıda ürünleri ile vücuda alınabilen C vitamini vücudun birçok normal işlevine katkıda bulunan bir vitamindir (4). Takviye gıda ürünlerinin kullanımı özellikle mevsimine uygun C vitamini kaynaklarına ulaşamayan kişilerde bu vitaminin vücuda alınabilmesi için etkili olabilecek bir uygulamadır (4).

2021361-EIP207-Dynavit85

Referanslar
1- ‘https://www.medicalnewstoday.com/articles/219352’
2- ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/’
3- ‘https://www.nature.com/articles/ejcn2012185’
4- ‘https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits’
5- ‘https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods’
6- ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25803191/’
7- ‘https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1990/2’