C Vitamini Kullanımı
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- C Vitamini Kullanımı
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- C Vitamini Kullanımı
C Vitamini Nedir?
C vitamini suda çözünebilen bir vitamindir (2). İnsan vücudunun C vitamini sentezleme yeteneğine sahip olmaması nedeniyle vücuda beslenme yoluyla alınabilir (2). Turunçgiller, domates, patates ve yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini zengin besinler arasında yer alır (2). Beslenme veya takviye gıda ürünleri ile vücuda alınan C vitamini ince bağırsaklardan emilir (2). Emilen C vitamininin fazlası vücutta depolanmaz ve böbrekler vasıtası ile vücuttan uzaklaştırılır (2).
C vitamini kullanımı ve tüketimi ile vücudun çeşitli normal fonksiyonları desteklenebilir (4). Normal kolajen oluşumuna katkıda bulunan C vitamini aynı zamanda demir emilimini arttırmaya yardımcı olur (1,4).
Sıcak havalarda insanlardaki vitamin durumu beslenme planına ve doğal gıdalara ulaşılabilirlik derecesine göre değişkenlik gösterebilir (3). Bu mevsimde doğal olarak yetişen çeşitli meyveler vücudun hem sıvı ihtiyacının giderilmesi hem de C vitamini tüketimi açısından etkili olabilir (5):
- Karpuz
Sıvı içeriği %92 olan karpuz meyvesi aynı zamanda C vitamini dahil olmak üzere birçok mikro besin maddesini de içerisinde barındırır (5). Yüksek sıvı içeriği nedeniyle oldukça düşük kalori yoğunluğuna sahip olan karpuz sıcak havalarda oldukça ferahlatıcı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir (5).
- Çilek
Bir diğer yüksek sıvı içerikli meyve olan çilekler 100 gramında yaklaşık olarak 60 miligram C vitamini ihtiva ederler (5,6).
- Şeftali
Şeftali besin ve sıvı içeriği bakımından zengin bir meyvedir (5). Bir orta boy şeftali yaklaşık olarak 60 kalorilik enerji değerine sahiptir ve içerisinde 9,9 miligram C vitamini barındırır (5,7).
- Domates
Domates, lif ve sıvı içeriği yüksek bir meyvedir (5).
*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.**TİTCK GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI KILAVUZU EK-1
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.
Referanslar
- ‘https://www.medicalnewstoday.com/articles/219352 son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/ son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://www.nature.com/articles/ejcn2012185 son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25803191/ son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1990/2 son erişim tarihi: 15.09.2023.’