Vitaminler hakkında merak edilen soruları yanıtladık!

Vitamin Nedir?

Vitaminler doğal besin kaynaklarında bulunan, hücre yenilenmesine ve enerji üretimine yardımcı olan, vücudun belli miktarlarda ihtiyaç duyduğu, bu miktarın sağlanamadığı durumlarda ise dışarıdan takviye edilmesi gereken, vücutta farklı tepkimelerde düzenleyici olarak görev alan bileşiklerdir(1).

Vitaminler, yapılarına göre suda ve yağda çözünenler olarak ikiye ayrılır. Suda çözünen B ve C grubu vitaminler vücudun ihtiyacından fazla miktarda alındığında, artan miktar genellikle vücutta depolanmaz, idrar ile atılır. Yağda çözünen vitaminler ise, vücutta daha kolay depolanabilmektedir(2).


Vitaminler hangi sıklıkla alınmalıdır?

Vitaminleri istediğiniz kadar alabilirsiniz yargısı yanlıştır. Vücudunuzun ihtiyacından fazla dozda vitamin kullanımı önerilmemektedir(3). Örnek olarak;

Fazla alınan A vitamini mide bulantısı, kusma, cilt kuruluğu ve karaciğer hasarına neden olabilir. Mukoza ve ciltte kurulukta bu semptomlar arasındadır.
Çok fazla D vitamini alımı karın ağrısı, sık idrara çıkma, su ihtiyacında artış, kas güçsüzlüğü ve ağrısı, baş ağrısına neden olabilir.
Vücut A, D, E, K ve Demir elementini depoladığından, bu bileşenlerin fazlası organ ve dokularda birikip böbrek, karaciğer, kalp gibi organlara zarar verebilir(4).
Vitaminler, doktorunuz veya sağlık otoriteleri tarafından önerilen miktarlarda alınmalıdır. Doktorunuz önermediği sürece birden fazla vitamin kullanmanız ciddi yan etkilere neden olabilir(5).


Vitaminler nasıl alınmalıdır?

Vitaminleri kullanmadan önce doktorunuza tüm tıbbi durumunuzu ve alerjilerinizi söylemeniz gerekmektedir çünkü bazı durumlarda vitamin kullanamayabilirsiniz ve sağlık durumunuza göre vitamin alım dozunuzu ayarlamanız gerekebilmektedir. Vitaminleri düzenli ve kontrollü kullanmanız aldığınız verimi artırabilir(6).

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**TİTCK GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI KILAVUZU EK-1
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular