Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Adet Düzensizliği

dk. okuma

Adet Düzensizliği Nedir?

Ortalama bir menstrual döngü yaklaşık olarak 28 gündür. Ancak bu süre herkes için geçerli olmayabilir. Döngü kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle 21-35 günlük bir süre zarfı içerisinde tekrarlanır.
Adet düzensizliği olarak bilinen oligomenore normalden farklı ve değişken bir adet döngüsünü ifade eder (2). Menarş (adet başlangıcı), doğum sonrası ve menopoz öncesi dönemde kişide adet düzensizliği meydana gelmesi normal kabul edilir (2). Ancak bir yıl içerisindeki 9 döngüden 4’ünde bu döngünün 35 günden daha uzun sürmesi oligomenore olarak tanımlanır (2).
Adet döneminin süresi ve seyri kişiden kişiye farklılık gösterebilir (3). Adet kanamasının aşırı miktarda, uzamış bir sürede veya düzensiz olarak meydana gelmesi ise menoraji olarak ifade edilen bir adet düzensizliğidir (3). Kanama süresinin bir haftadan uzun sürmesi veya kanamanın şiddetine bağlı olarak saatte bir kişisel hijyen ürününü değiştirme zorunluluğu oluşması, menorajinin belirtileri arasında yer alır (3). Günlük yaşamı sekteye uğratabilecek bu probleme dair belirtileri yaşayan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek alması önerilir (3). Aynı zamanda aşırı düzeydeki kanama, anemi ya da demir eksikliği gelişimine neden olabileceği için de dikkatli olunmalıdır (3).
Bazı kadınlarda adet döngüsü sıklaşarak 21 günde bir meydana gelebilir (1). Bu şekilde oluşan adet döngüsü genellikle menopoz dönemine yaklaşan kişilerde tespit edilir ve kadın menopoza ulaşana kadar döngüler arasındaki süre kısalarak daha düzensiz bir hal alabilir (1). Menopoz dışında adet döngüsünün kısalması ile sonuçlanabilecek birçok farklı durum vardır (1):

  • Stres
  • Grip gibi geçici süreli hastalıklar
  • Vücut ağırlığında önemli değişiklikler meydana gelmesi
  • Hormonal doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı
  • Hamileliğin de adet düzensizliğine neden olabileceği unutulmamalıdır.

Adet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?

Çeşitli uygulamalar ve yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde adetin tekrar düzene girmesi sağlanabilir (4):

  • Yoga yapmak,
  • Sağlıklı düzeyde bir vücut ağırlığına sahip olmak,
  • Düzenli fiziksel aktivite,
  • Sağlıklı ve düzenli beslenmek.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.

Aradığın sağlıklı yaşam önerileri

%0