D Vitaminini Yeterli Depolamanın 10 Yolu

Gün ışığı vitamini olarak tanımlanan D vitamini bu ismini güneş ışığı maruziyeti sonrası cilt üzerinde üretilebilmesinden alır (1). D vitamini normal kan kalsiyum düzeyine ve normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur. (1).
D vitamini steroid yapıda olup yağda çözünebilme özelliğine sahiptir (2). D vitamini kolesterol kullanılarak güneş ışını ile temas sonrasında deri üzerinde sentezlenebilir (2). Güneş ışını maruziyeti ile üretim, tek başına yeterli D vitamini seviyesi sağlanması için etkili olmayabilir (2). Bu durumda D vitamini seviyesi besinler veya doktorunuzun kararıyla takviye gıda ürünleri ile desteklenebilir (2).
D vitamini aktif hale dönüşmeden önce birtakım işlemlerden geçmesi gerekir (2). İlk olarak karaciğerde kalsidiol formuna dönüşen D vitamini daha sonrasında ise böbreklerde kalsitriol olarak isimlendirilen aktif steroid formuna dönüşür (2). D vitaminin karaciğer formu aynı zamanda vücutta depolandığı form olması yönüyle önemlidir (2). Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının desteklenmesi ve normal diş ve kemiklerin korunmasına katkıda bulunması, D vitaminin temel özellikleri arasında yer alır (2).


D Vitamini Çeşitleri Nedir?

D vitamini sadece tek bir vitamin değildir (4). Besinlerle alınan D vitamini D2 ve D3 vitamini olmak üzere 2 türdür (4). Ergokalsiferol olarak isimlendirilen D2 formu bitkisel kaynaklı gıdalar ve içeriği zenginleştirilmiş ürünlerin tüketilmesi ile vücuda alınabilirken, D3 vitamini ise hayvansal kaynaklı gıdalar içerisinde yer alır (4). Yağlı okyanus balıkları, karaciğer eti, tereyağı ve takviye gıda ürünleri D3 vitamini kaynakları arasında yer alır (4). D3 vitamini aynı zamanda vücutta üretilen D vitamini formudur (4). D2 vitamin ise çeşitli mantar türleri, içeriği zenginleştirilmiş gıdalar ve takviye gıda ürünleri içerisinde yer alır (4).


D Vitamini Nerede Depolanır?

D vitamini yağda çözünebilir bir vitamin olması nedeniyle yağ dokusunda depolabilir (1).
Yapılacak çeşitli uygulamalar yeterli D vitamini depolanması için vücudun normal fonksiyonlarının desteklenmesine katkıda bulunabilir:

  • Güneş ışığı altında yeterli zaman geçirilmesi (5),
  • Yağlı balık ve deniz ürünü tüketilmesi (5),
  • İnsanlarda olduğu gibi ultraviyole ışık ile kendi D vitaminini üretebilen mantar türlerinin beslenme planı içerisinde yer alması (5),
  • İnek sütü, portakal suyu, kahvaltılık gevrek ve yoğurt gibi içeriği D vitamini ile zenginleştirilmiş gıdaların tüketilmesi (5).

D vitamini seviyelerinin en az yılda 2 kez takip edilmesi önerilir (1).
 
*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**TİTCK GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI KILAVUZU EK-1
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri