E Vitamini Nedir ve Hangi Besinlerde Bulunur?

Tokoferol olarak isimlendirilen E vitamini diğer birçok vitamin gibi vücutta sentezlenemez ve dışarıdan besinler veya takviye gıda ürünleri vasıtası ile vücuda alınması gerekir (1). En yoğun olarak zeytinyağı, ayçiçek yağı, kuruyemişler, soya fasulyesi, avokado, buğday ve yeşil yapraklı sebzeler içerisinde yer alır (1).

E vitamininin 8 farklı formu mevcuttur (1). Bu farklı tiplerden alfa tokoferol insan vücudunda en yoğun olarak bulunan E vitamini formudur (1). Yağda çözünebilir olması nedeniyle emilimi ve taşınması yağ sindirimi mekanizmalarını gerektirir (1). Bu şekilde vücuda alınan E vitamini vücutta gerekli hallerde kullanılmak üzere depolanabilir (2).

Günlük tüketilmesi önerilen E vitamini gereksinimi dört yaş ve üzerindeki sağlıklı bireyler için yaklaşık 12 miligram olarak kabul edilir (4).


E Vitamini Bulunduran Besinler Nelerdir?

Sağlıklı kişiler dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı sayesinde günlük yeterli E vitamini alabilir (3):

  • Ayçiçeği Çekirdeği
Ayçiçeği çekirdeği sık tercih edilen atıştırmalıklardan biridir. 100 gram ayçiçeği çekirdeğinin içerisinde yaklaşık olarak 35 miligram E vitamini bulunur (5). E vitamini dışında protein, potasyum, magnezyum ve çinko içeriğine de sahip olan ayçiçeği çekirdeği, 8,6 gram lif içeriğine de sahiptir (5). Ayçiçeğinin çekirdeği dışında yağı da önemli bir E vitamini kaynağıdır (3).
 
  • Badem
100 gram badem yaklaşık olarak 25 miligram E vitamini içerir (5). Genellikle kavrulmuş olarak tercih edilen bu kuruyemiş kahvaltılık gevrekler, unlu mamüller ya da süt formunda da tüketilebilir (5).
 
  • Yer Fıstığı
Yer fıstığı bir diğer popüler atıştırmalık kuruyemiştir (5). 100 gramının içerisinde yaklaşık olarak 5 miligram E vitamini içeren yer fıstığının özellikle sade ve ekstra tuz içermeyen formunun tüketilmesi önerilir (5).
 
  • Avakado
Avakado birçok özelliği bulunan çok yönlü bir meyvedir (5). İçerdiği oldukça az şeker düzeyine ilave olarak birçok besin maddesini bünyesinde barındırır (5). 100 gram avokado içerisinde yaklaşık olarak 2 miligram E vitamini bulunur (5).
 
  • Ispanak
100 gram ıspanak A vitamini, C vitamini, lif ve potasyum içeriğine ek olarak yaklaşık 2 miligram düzeyinde E vitamini ihtiva eder (5).
 
  • Pancar Yaprağı
Sık tüketilen sebzeler arasında yer alan pancarın yeşil yapraklarının da tüketilebilir olduğu unutulmamalıdır (5). 100 gram pancar yaprağı 2 miligrama yakın E vitamini içerir (5).

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**TİTCK GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI KILAVUZU EK-1
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri