Omega 3 Hakkındaki Her Şey
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Omega 3 Hakkındaki Her Şey
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Omega 3 Hakkındaki Her Şey
Omega-3 Nedir?
EPA, 20 karbon uzunluğundaki omega-3 yağ asididir ve balık, deniz ürünleri ve balık yağı EPA içeren gıdalar arasındadır (2). DHA, 22 karbon uzunluğundadır (2). Bulunduğu besinler EPA ile benzerlik gösterir (2). 18 karbon uzunluğundaki ALA, keten tohumu, çiya tohumu ve ceviz gibi yağ içeriği yüksek bitkisel gıdalarda yer alır (2). Besinlerle alınan ALA, vücutta EPA ve DHA yağ asitlerine dönüştürülebilir (2).
Omega-3 Nelerde Var?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve benzeri ana akım sağlık organizasyonlarına göre sağlıklı yetişkinlerde tüketilmesi önerilen omega-3 miktarının minimum, bireylerin kişisel özelliklerine bağlı olarak 250-500 miligram arasında olmasını önermektedir (2).
Yağlı balıklar omega-3 içeren besinlerin başında gelir. Orkinos ve somon gibi balıklar vücut yağlarını etinde depolarken, morina balığı yağ dokusunu karaciğerde depolama eğilimindedir (5). Orkinos küçük ancak omega-3 içeriği bakımından zengin yağlı bir balıktır ve batı ülkelerinde genel olarak fileto şeklinde tüketilir (4). Önemli besin maddeleri açısından yoğun bir diğer balık olan somon ise omega-3 yağ asitleri dışında D ve B vitamini içeriği bakımından da zengindir (4). Morina karaciğer yağı bir takviye gıda ürünüdür ve adından anlaşılacağı gibi bu balık türünün karaciğerinden elde edilir (4).
**TİTCK GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI KILAVUZU EK-1
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.
Referanslar
- ‘https://www.healthline.com/nutrition/what-are-omega-3-fatty-acids son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-guide son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3 son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods son erişim tarihi: 15.09.2023.’
- ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19391122/ son erişim tarihi: 15.09.2023.’