Su İçmenin Sağlık Üzerine Etkileri

Vücudunuzun yaklaşık olarak yüzde 60'ı sudan oluşur. Vücut, gün boyunca, çoğunlukla da idrar ve ter aracılığıyla ve bunun yanında nefes alıp verme gibi düzenli vücut fonksiyonlarından ötürü duraksamadan su kaybeder. Susuz kalmayı engellemek için, her gün içecek ve yiyeceklerden yeterli miktarda su ihtiyacını karşılamanız gerekir.(1)


Suyun Vücuda Etkileri

  • Su sayesinde daha fit bir vücuda sahip olabilirsiniz. Kalori dolu içecekler yerine suyu tercih edin ve daha tok hissedebilmek için yemeklerden önce bir bardak su için.
  • Kendinizi tükenmiş hissediyorsanız, su iyi bir çözüm olabilir. Vücudunuzda su yetersizliği varsa, bu durum sizi yorgun hissettirir.
  • Su sayesinde stres seviyeniz düşer. Masanızda bir bardak su bulundurun veya uygun boyutta bir şişe taşıyıp düzenli olarak yudumlayın.
  • Su kas dokusu için de önemlidir. İyi miktarda suyu vücudunuza aldığınızda, daha uzun ve daha güçlü egzersizler yapmanız mümkün olur.
  • Su vücudunuzu örten dokuyu, yani cildinizi de korur. Su sayesinde cildiniz nemlenir ve dolgun bir görünüm kazanır. Aynı zamanda cildinizden kirler arınır, kan dolaşımı iyileşir ve cildiniz ışıldamaya başlar.
  • Su bağırsak sisteminizi düzene sokar. Lifle birlikte su da sindirime yardımcı olma açısından önem taşır. Atık maddelerin çözülmesini sağlar ve onları sindirim sisteminizde sorunsuz bir şekilde işleyip vücudunuzdan atar.
  • Tam olarak ihtiyacınız olan su miktarı, bedeninize, aktivite durumunuza, mevsim koşullarına ve genel sağlığınıza göre değişkenlik gösterir. Örneğin, çok egzersiz yapıp terlerseniz, daha fazla suya ihtiyaç duyarsınız.(2)


Günlük Su İhtiyacı Ne Kadardır?

Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri, günlük su ihtiyacını erkekler için 15,5 bardak, kadınlar için ise 11,5 bardak şeklinde önermektedir. Ancak bu sadece rehberlik eden bir bilgi niteliğindedir. Günlük su ihtiyacınızın yaşınıza, hava sıcaklığına, egzersiz durumunuza ve benzeri başka faktörlere bağlı olduğunu unutmayın.(3) Yaşamın vazgeçilmez kaynağı olan suyu tüketmeyi ihmal etmeyin.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri