Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Yaz İçin Beslenme Önerileri

dk. okuma
Sıcak havalarda terleme vücut ısısının korunması adına sıcağa karşı verilen doğal bir tepkidir (5). Terlemenin serinletici etkisine rağmen sürekli olarak vücuttan sıvı kaybına yol açtığının göz ardı edilmemesi gerekir (5). Sıcak havalarda gün içerisinde su tüketiminin artırılması, dehidrasyon (aşırı susuzluk) durumunun önlenmesi adına atılabilecek önemli bir adımdır (5).

Yaz Mevsimi İçin Beslenme Önerileri Nelerdir?

Yaz mevsimi çoğu kişi için daha hafif beslenme planlarının tercih edildiği bir dönemdir (9). Akdeniz diyeti bu mevsimde hem lezzetli salatalar ve yemekler yapılabilmesi hem de besleyici özelliği açısından oldukça iyi bir tercih olabilir (10). Akdeniz diyeti içerisinde Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz’e komşu diğer ülkelerin etkileri görülebilir (10). Meyveler, sebzeler, tam buğday ürünler, baklagiller, kuruyemişler ve diğer çeşitli bitkiler bu beslenme programının içerisindeki temel gıdalar arasında yer alır (10).

Sağlıklı bir beslenme programına ek olarak yaz mevsiminde ihmal edilmemesi gereken bir diğer konu da yeterli sıvı tüketimidir (9). Herhangi bir besinsel değeri olmamasına rağmen su vücuttaki sindirim, metabolizma ve diğer hücresel aktiviteler ile ilgili birçok işlevde kilit rol üstlenen bir maddedir (9). Günlük olarak tüketilmesi önerilen su miktarı kadınlar için 11,5 bardak erkekler için ise yaklaşık olarak 15,5 bardaktır (11). Özellikle sıcak mevsimlerde fiziksel aktivite yapan bireylerin günlük sıvı tüketimi konusunda daha dikkatli olması önerilir (11).


Yazın Hangi Meyveler Tüketilebilir?

Yaz denilince akla gelen ilk meyvelerden biri olan karpuz oldukça düşük kalorili bir meyvedir (2). C vitamini, A vitamini, çeşitli B vitaminleri, potasyum ve magnezyum minerali, karpuz içerisinde bulunan mikro besin maddeleri arasındadır (2). Diğer yaz meyveleri arasında yer alan kavun ise hem kendisi hem de çekirdeklerinde yer alan betakaroten ile ön plandayken, şeftali hem lezzeti hem de kökeni Çin’de 8000 yıl öncesine dayanan tarihi ile ünlü yaz meyvesidir (3,4). Beta karoten içeriği olan bir diğer yaz meyvesi armut, A, E ve C vitaminlerini bünyesinde barındırır (8).

Kiraz, vücudun çeşitli fonksiyonlarında destekleyici rol üstlenebilen C vitamini, potasyum, manganez, bakır, magnezyum ve K vitamini gibi mikro besin maddeleri için oldukça iyi bir kaynaktır (6).

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**TİTCK GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI KILAVUZU EK-1
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.

Aradığın sağlıklı yaşam önerileri

%0