Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Yaz Aylarına Hareket Katın: Yaz Sporları Nelerdir?

5 dk. okuma
Yaz ayları ile beraber havanın sıcaklığı yükselmeye ve güneş gökyüzünde parlamaya başladı. Bu güzel havanın tadını doyasıya çıkarmak için de kış aylarında daha çok vakit geçirdiğimiz kapalı alanlardan çıkma ve açık havada yapılan etkinliklerle yazın enerjisini hissetme zamanı geldi.

Ancak tabii ki sıcak havanın etkisi ile bazen hareket etmek bile zor hale gelebilir. Bu nedenle yaz aylarında egzersiz rutini biraz aksayabilir. Böyle bir aksama olmaması için yaz sporlarını tercih ederek egzersiz rutininizi daha mevsime uygun ve eğlenceli hale getirebilirsiniz. 

“Peki, yazın hangi spor dallarını tercih edebilirim?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin; sizin için yaz aylarınıza hareket katacak ve güzel havanın tadını doyasıya çıkaracağınız, sıklıkla yaz mevsiminde tercih edilen spor seçeneklerini derledik. Geriye sadece yazın yapılacak spor dalını seçmek ve belki de daha önce denemediğiniz bir sporla yeni bir deneyim yaşamak kaldı. 

O halde gelin, yaz aylarına hareket katacak yaz sporlarını keşfetmeye başlayalım. 

Plaj Voleybolu

Sahil keyfinize hareket katmak isterseniz yaz sporları arasında popüler bir seçenek olan plaj voleybolunu tercih edebilirsiniz.

Kuralları salon voleybolu ile oldukça benzer olan plaj voleybolu, oyuncu sayısı ve saha özellikleri ile kapalı alanda oynanan voleyboldan ayrılır. Çünkü bu spor, 6 kişilik takımlarla oynanan salon voleybolunun aksine 2 kişilik takımlarla oynanır. Ayrıca adından da anlaşıldığı gibi plaj voleybolu kum sahada oynanan bir spor dalı. Bu nedenle plaj voleyboluna, güneşin ve denizin tadını çıkarırken bir yandan da spor yapmak isteyenlerin buluşma noktası diyebiliriz.

“Peki, plaj voleybolu için hangi spor malzemeleri gerekli?” diye düşünüyorsanız mayo ve bikini gibi deniz kıyafetleri, güneş ışınlarından etkilenmemek için güneş gözlüğü, şapka ve plaj voleybolu için özel tasarlanmış voleybol topu ile bu sporu kolaylıkla yapmanız mümkün.



Su Kayağı

Deniz tatilinize hareket ve biraz da heyecan katacak diğer bir spor dalı ise su kayağı. Kış sporlarının vazgeçilmezi olan kayağın su üzerine uyarlanması ile hayatımıza giren su kayağı, temelde kayaklar ve bir sürat teknesi yardımı ile suyun üzerinde gideceğiniz bir spor. Her ne kadar bu şekilde tanımlandığında kolay gibi görünse de aslında kayak üzerinde suda dengede durmak oldukça zor. Bu nedenle ilk defa su kayağı denemeyi planlıyorsanız öncelikle eğitim almanızda fayda var. Çünkü su üzerinde denge sağlamak için hangi hareketleri yapacağınızı öğrenmenin yolu eğitim almaktan geçiyor.

Tabii ki tüm sporlarda olduğu gibi su kayağı için de uygun kıyafetler giymeniz, bu sporu yaparken daha konforlu hissetmeniz için oldukça önemli. Genellikle su kayağının da tıpkı plaj voleybolu gibi plaj kıyafetleri ile yapılabildiği düşünülse de aslında plaj kıyafetleri su kayağı için uygun bir seçenek değil. Kayak üzerinde rahat hareket edebilmeniz ve suya düşmeniz halinde daha kolay toparlanmanız için sörf yaparken giyilen suya dayanıklı suit mayoları tercih etmenizde fayda var. Buna ek olarak sert düşüşlere karşı önlem almak için su sporları için tasarlanmış kasklardan da takmayı unutmayın.



Kitesurf

Su kayağına biraz daha heyecan katmak isterseniz kitesurf deneyebilirsiniz. Kitesurf, su kayağı ile benzer özelliklere sahip olsa da bu ekstrem sporda sizi bir sürat teknesi değil, bir paraşüt çeker. Rüzgarın havalandırdığı paraşütten güç alarak ayaklarınızın bağlı olduğu board ile su üzerinde denge sağlayarak ilerleyebilirsiniz. Tabii ki su üzerinde denge kurmak için rüzgarın yönüne göre paraşütün hakimiyetini sağlamanız oldukça önemli. Bu nedenle daha önce kitesurf denemediyseniz tıpkı su kayağı gibi kitesurf için de öncelikle eğitim almanızda fayda var.

Ayrıca kitesurf için paraşütün büyüklüğü ve board boyutu; boyunuza, kilonuza ve deneyiminize göre değişebilir. Örneğin yeni başlayanlar için çift yönlü ve geniş olan board modelleri önerilirken hız seven profesyoneller için ise ince ve küçük hacimli board seçenekleri tavsiye edilir.



Tüplü Dalış

Sadece suyun üzeri değil, suyun altı da yaz aylarında yeni bir deneyim için sizi bekliyor. Suyun altında bir gezintiye çıkmak ve bu gizemli dünyayı keşfetmek isterseniz yaz mevsimde tercih edilen sporlardan biri olan tüplü dalışı deneyebilirsiniz.

Tüplü dalışı denemediyseniz öncelikle eğitim almanız şart. Çünkü bu sporda su altında nefes almanıza yardımcı olacak bağımsız solunum cihazı ile dalmanız gerekir. Ayrıca bunun dışında dalış için dalgıç kıyafeti, deniz gözlüğü ve palet gibi ekipmanlar bu sporun olmazsa olmazı. Kısacası tüm bu ekipmanlar ile su altında hareket kabiliyetinizi geliştirmek ve tüplü dalış yaparken dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek için öncelikle bir eğitmenle dalış yapmanızda fayda var.

Ancak “Bu kadar ekipmanla dalış yapmak istemiyorum.” diyorsanız tüplü dalış yerine bu sporla ilgili gerekli donanıma sahip olduğunuz müddetçe serbest dalış da yapabilirsiniz. Serbest dalışta sporcu bir tüpe ihtiyaç duymadan kendi nefesiyle dalışı gerçekleştirir. Bu sporda da yine şnorkel ve palet gibi ekipmanlar kullanılsa da tüplü dalışta kullanılan bağımsız hava kaynağı, serbest dalışta bulunmaz.



Yüzme

Yaz mevsiminde küçükten büyüğe herkesin tercih ettiği bir egzersiz varsa o da kuşkusuz yüzmedir. Çünkü yüzme hem keyifli hem de rahatlatıcı bir spor dalı.

Ancak unutmayın ki yüzme her ne kadar yaz aylarında gidilen deniz tatillerinin vazgeçilmez etkinliği olsa da aslında profesyonel bir spor. Bu nedenle de yüzme kapsamında farklı stiller ve teknikler mevcut. Profesyonel bir yüzücü olmanın ve yüzerek tüm vücudunuzu çalıştırmanın yolu da yüzme ile ilgili bu detayları bilmekten geçiyor.

Yüzme sporu ile ilgili tüm detayları keşfetmek isterseniz “Yaz Aylarının Popüler Egzersizi: Yüzme Hakkında Bilmeniz Gerekenler ” yazımızı okuyabilirsiniz.



Kano

Kano ile su üzerinde gezintiye çıkmak, hava şartları el verdiği müddetçe tabii ki her mevsim yapılabilir. Ancak havanın sıcaklığı gibi suyun sıcaklığının da arttığı yaz mevsiminde kürek çekmenin daha keyifli olacağı kesin. Çünkü kano üzerinde kürek çekerken yorulduğunuz noktada dilerseniz suya girip serinleyerek bu egzersize devam edebilirsiniz.

Kano sporunu ister tek başınıza isterseniz de bir takım halinde yapmanız mümkün. Çünkü kişi sayısına göre farklı kano çeşitleri mevcut. Ancak takım halinde kano yapmayı planlıyorsanız kürek çekerken takım arkadaşlarınızla senkronize hareket etmeniz oldukça önemli. Senkronize ve doğru tekniklerle kürek çekerek performansınızı artırabilir ve daha dengeli bir şekilde su üzerinde ilerleyebilirsiniz.

Tabii ki bu sporu yapmak için temel olarak kano ve kürek gerekli olsa da bu temel ekipman dışında güvenliğiniz için can yeleği giymeyi ve kask takmayı unutmayın.



Paten

Yaz denilince akla ilk olarak deniz ve sahil geldiği için yaz sporlarının birçoğu suda veya sahilde yapılabilen sporlar oluyor. “Peki, yaz aylarında şehir içinde ne yapacağım?” diyorsanız yürüyüş ve koşu gibi her mevsim yapabileceğiniz sporların yanı sıra farklı egzersizler de deneyebilirsiniz. Bu farklı seçeneklerden biri ise paten kaymak.

Paten üzerinde dengede kalmak ve kontrollü bir şekilde kaymak tüm kaslarınızı çalıştıracağı için bu spor eğlenceli bir aktiviteden öte fiziksel performansınıza da katkı sağlayan bir yapıya sahip. Ancak paten kayarken tabii ki düşme ihtimaline karşı güvenliğinizi sağlamak için kask, kolluk ve dizlik gibi ekipmanları takmanız oldukça önemli.

“Paten dışında şehir içinde yapabileceğim başka spor seçeneği var mı?” diyorsanız yazın yapılacak bir spor olarak paten kaymak yerine bisiklet sürmeyi de tercih edebilirsiniz. Sahilde veya doğa içinde yapacağınız bisiklet turları ile yaz aylarında hem keyifli bir etkinlik hem de spor yapabilirsiniz.

Tüm bu yaz sporları ile hem mevsime uygun hem de eğlenceli bir egzersiz programı oluşturabilirsiniz. Ancak unutmayın ki yaz aylarında spor yaparken sıcak havalarda dikkat etmeniz gerekenleri göz önünde bulundurmanız, vücudunuzda ısı dengesizliği oluşmaması ve daha fazla tepkiye yol açmaması için oldukça önemli. “Peki, nelere dikkat etmeliyim?” diye merak ediyorsanız “Sıcak Havalarda Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.



Aradığın sağlıklı yaşam önerileri

%0