Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Sıcak Havalarda Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

4 dk. okuma
Gökyüzünde parlayan güneş ve hava sıcaklığının artması insana hayat enerjisi verse de gerçekte bu enerjiyi hissetmek zor olabilir. Özellikle hava sıcaklığının maksimum seviyeye ulaştığı yaz aylarında. Çünkü havanın sıcak ve nemli olduğu yaz günlerinde dışarı çıkmak bile bedeni zorlayan bir aktivite. Durum böyle olunca sıcak havalarda spor yapmak daha zor hale gelebilir.

Sıcak havanın vücudumuzda yarattığı bitkinlikten dolayı daha az hareket etmek ve daha çok dinlenmek isteyebiliriz. Bunun nedeni ise aslında vücudun ısı dengesini korumak için daha çok güç harcamasından kaynaklı. Çünkü egzersiz yaptığımızda veya hareket ettiğimizde vücudun iç ısısı artar. İç ısıyı dengelemek için de vücutta ter salgılanması ve kan damarlarının genişlemesi gibi fizyolojik tepkiler ortaya çıkar. Sıcak ve nemli havalar, vücut iç ısısının daha fazla artmasına neden olarak vücudun sıcaklığı dengelemek için gösterdiği tepkilerin daha yoğun bir şekilde yaşanmasına sebep olabilir. Bu da normalden daha bitkin ve yorgun hissetmenin temelini oluşturur. Peki, çözüm sıcak havalarda spor yapmamak mı? Tabii ki hayır.

Düzenli egzersiz planınızı sekteye uğratmadan yaz aylarında da spor yapmanız mümkün. Sadece sıcak havalarda dikkat etmeniz gerekenleri göz önünde bulundurarak egzersiz rutininizde düzenleme yapmak, vücudunuzda ısı dengesizliği oluşmaması ve daha fazla tepkiye yol açmaması için oldukça önemli. Böylece vücudunuzu zorlamadan bedeninizi dinleyerek sıcak havalara uygun bir şekilde spor yapabilirsiniz.

“Peki, nelere dikkat etmeliyim?” diye merak ediyorsanız sıcak havalarda spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri incelemeye başlayalım.

Vücudunuza Sıcak Havalara Alışması İçin Zaman Tanıyın

Her canlı gibi insanlar da hava sıcaklığındaki değişimlerden ve mevsim koşullarından etkilenir. Hatta halk arasında yaygın bir kavram olan bahar yorgunluğu, aslında vücudumuzun mevsim geçişlerinde yaşadığı alışma sürecinden kaynaklı bir tepki. Çünkü soğuk havalara alışmış vücudun sıcak havalara adapte olması için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Bu zaman zarfında da daha bitkin ve yorgun hissedilebilir.

Tabii ki vücudun sıcak havaya alışma sürecinde sadece bitkinlik değil, fizyolojik açıdan da tepkiler görülür. Bu tepkiler de aslında vücudun ısı ve sıvı dengesini dengelemesine yardımcı olan değişimlerdir. Örneğin sıcak havalarda daha çok terlememiz, aslında vücudun sıcak havalarda iç ısısını dengelemek için oluşturduğu bir sistem. Çünkü vücut ter attıkça bu sıvı, ciltte buharlaşır ve doğal bir soğutma sağlar.

Kısacası hava sıcaklığına alışmak ve bu sıcaklığa adapte olmak için vücudunuzun zamana ihtiyacı olur. Bu nedenle yaz aylarının ilk günlerinde yapılan egzersizlerde daha yorgun hissetmeniz mümkün. Bu alışma sürecinde daha hafif bir egzersiz programı yaparak sıcaklığa alıştıkça adım adım daha yoğun bir programa geçiş yapabilirsiniz.



Spor İçin Sabah Erken veya Akşam Saatlerini Tercih Edin

Egzersiz programınızı öğle saatlerine denk gelecek şekilde ayarlamış olabilir ya da genel olarak öğle saatlerinde egzersiz yapmaya alışmış olabilirsiniz. Ancak yaz ayları ile beraber bu rutini biraz değiştirmenizde fayda var. Çünkü yaz aylarında öğle saatleri, güneşin sıcaklığının maksimum seviyede hissedildiği zamanlar. Bu zaman aralığında spor yapmak da güneş ışınlarına daha fazla maruz kalmanıza sebep olarak zorlayıcı hale gelebilir.

Özellikle açık havada spor yapmak istiyorsanız öğle saatlerine göre daha serin olan sabah erken saatlerde ya da yoğun sıcaklığın yerini hafif bir esintiye bıraktığı akşam saatlerinde spor yapabilirsiniz. Böylece aşırı sıcak ve yoğun güneş ışığından kendinizi koruyarak egzersiz sırasında daha rahat hissedebilirsiniz. Tabii ki bu saatlerde de yine güneş ışınlarına maruz kalmanız mümkün. Bu yüzden açık havaya çıkmadan önce cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş kremi sürmeyi unutmayın. Ancak hiçbir şekilde güneş ve sıcağa çıkmak istemiyorsanız egzersizlerinize açık hava yerine kapalı spor salonlarında devam edebilirsiniz.



Bolca Su Tüketmeye Dikkat Edin

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sıcak havalarda vücudun daha fazla ter salgılaması, aslında vücut ısısını dengelemek için oluşan bir tepki. Ancak diğer bir açıdan da terlemek, vücudun su kaybetmesine neden olan bir durum. Bu nedenle de sıcak havalarda daha sık ter salgılanması demek, aynı zamanda vücudun daha çok su kaybettiği anlamına gelir. Özellikle vücudun sürekli aktif olduğu egzersiz anında su kaybı daha yoğun bir şekilde yaşanır. Bu nedenle vücut fonksiyonlarının işleyişi için oldukça önemli olan suyun karşılanması için sıcak havalarda egzersiz yaparken bolca su tüketmeye dikkat etmelisiniz.

“Peki, ne kadar su içmeliyim?” diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabının egzersiz temponuza bağlı olduğu söyleyelim. Çünkü harcadığınız enerjiye göre sıvı kaybı yaşarsınız. Kaybedilen sıvının tekrar vücuda kazandırılması için de temponuzla orantılı bir şekilde su tüketmenizde fayda var.

Unutmayın ki önemli olan vücudunuzu susuz bırakmamanız. Çünkü vücudunuz susuz kalırsa bu durum, vücutta elektrolit dengesizliğine sebep olarak halsizlik, yorgunluk, kas spazmı ve baş ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Bu sorunların oluşmaması için su içmek veya su ve mineral açısından zengin meyve-sebzeleri tüketmek oldukça önemli.



Egzersiz Sırasında Vücudunuzu Soğuk Tutun

Vücudun oluşturduğu ter sıvısı aslında vücudunuzu daha serin tutmak için gerekli olan fizyolojik bir tepki. Vücut ter salgılayarak bu sıvının buharlaşması sayesinde vücudun soğumasına yardımcı olur. Ancak özellikle yaz sıcağında terlemek, ısı dengesinin ayarlanması için yeterli olmayabilir. Çünkü nemli havalarda buharlaşma daha zor gerçekleşeceği için vücut, yoğun bir şekilde ter salgılasa bile serinleme gerçekleşmeyebilir. Bu da vücut iç ısısında dengesizliğe yol açabilir.

Böyle bir durumun yaşanmaması için soğutucu ekipmanlardan destek alarak spor yaparken vücut ısınızı dengede tutabilirsiniz. Soğutucu havlular, bileklikler veya el tipi fanlar ile egzersiz sırasında vücudunuzun serinlemesine yardımcı olabilirsiniz.



Açık Renkli Spor Kıyafetleri Tercih Edin

Spor yapmak için belirlediğiniz saatler ve ortamlar kadar egzersiz sırasında tercih ettiğiniz kıyafetler de konforlu bir spor deneyimi için oldukça önemli. Her ne kadar spor kıyafetleri, rahat bir tasarıma sahip olsa da renk ve kumaş seçimlerini yaz aylarına göre yapmanızda fayda var.

Güneş ışınlarını emen koyu renk spor kıyafetleri yerine açık renkli kıyafetler tercih etmeniz, sıcak havalarda spor kıyafeti seçerken dikkat edilecek ilk unsur. Bunun dışında kıyafetin kumaşına da dikkat etmelisiniz. Çünkü genellikle yumuşak olduğu için pamuk kumaşlar tercih edilse de bu kumaş geç kuruması nedeniyle yaz aylarında yoğun terlemeye karşı iyi bir çözüm değildir. Pamuklu kumaşlar yerine sıcak havalarda spor yaparken ter tutmayan, çabuk kuruyan ve cilde nefes aldıran kumaşlar tercih edebilirsiniz.

Kıyafet seçimi dışında egzersiz sırasında güneş ışınlarından koruyacak bir şapka, güneş gözlüğü ve terinizi silmek için havlu gibi malzemeleri de yanınıza almayı unutmayın.

Kısacası sıcak havalara karşı önlem alarak yaz aylarında spor yapmak mümkün. Tabii ki yaz için uygun sporları da tercih ederek egzersiz programınızı mevsime daha uygun ve keyifli hale getirebilirsiniz. “Peki, yazın yapılan sporlar nelerdir?” diye merak ediyorsanız yaz mevsiminin popüler seçeneklerini keşfetmek için “Yaz Aylarına Hareket Katın: Yaz Sporları Nelerdir? ” yazımızı okuyabilirsiniz.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.



Aradığın sağlıklı yaşam önerileri

%0