Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Yaz Aylarının Popüler Egzersizi: Yüzme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

6 dk. okuma
Yaz aylarının gelmesiyle beraber deniz tatili planları yapılmaya başlandı. Bu tatillerin en keyifli etkinliği ise kuşkusuz denizin tadını doyasıya çıkaracağınız yüzme. Ancak yüzme sadece yaz tatillerine keyif katan bir etkinlik olmaktan öte profesyonel bir spor dalı. Üstelik bu spor tüm vücudu çalıştırdığı için formunu korumak ve fiziksel performansını artırmak isteyenler için de etkili bir egzersiz.

Tabii ki yüzmeyi profesyonel şekilde bir spor olarak yapmak isteyenlerin yüzme tekniklerine ve kurallarına dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü su üzerinde dengede durmak kadar yüzerken uyguladığınız yüzme stili ve kurallar da daha hızlı yüzmek ve vücudunuzun her noktasını doğru oranda çalıştırmak için oldukça önemli. Profesyonel bir yüzücü olmanın yolu da bu stilleri ve teknikleri bilmekten geçiyor. Kısacası yüzmeyi sadece keyifli bir etkinlikten öte bir spor olarak hayatınızın bir parçası haline getirmek istiyorsanız yüzme sporunun detaylarını keşfetmenizde fayda var.

O halde gelin, yaz aylarının popüler seçeneği olan yüzme sporunu tüm detayları ile incelemeye başlayalım.

Yüzme Sporu Nasıl Ortaya Çıktı?

Yüzmek aslında su üzerinde durmak ve hareket etmek için yapılan bir eylem. Ancak bu eylem zaman içerisinde bir spor dalına dönüşerek günümüzde olimpiyatlarda farklı stillerini gördüğümüz profesyonel bir disiplin haline geldi. Peki, yüzme ilk ne zaman bir spor dalı olarak kabul edildi? Bu sorunun cevabını keşfetmek için yüzme sporunun tarihinde bir yolculuğa çıkalım.

Yüzme eyleminin tarihi aslında çok eski zamanlara kadar uzanıyor. Ancak bu eylemin rekabetçi bir spor dalına dönüşmesi 19. yüzyılda gerçekleşmiş. 1837 yılında Büyük Britanya Ulusal Yüzme Topluluğu kurularak ilk yüzme yarışları düzenlenmeye başlanmış. Yani günümüzde farklı stillerde yüzücülerin yarıştığı bu spor dalının temeli bu yarışmalar ile atılmış.

İlk yüzme yarışlarındaki dikkat çekici nokta ise uygulanan yüzme stili. Çünkü ilk yüzme yarışlarında yüzücüler sadece kurbağalama stili ile yüzüyormuş. Ancak daha sonrasında bu etkinliklerde farklı yüzme stilleri keşfedilerek yüzme yarışmalarına stil olarak yeni kategoriler eklenmiş. Böylece profesyonel yüzme sporu, olimpiyatların bir disiplini haline gelmiş.

Yüzme, 1896’dan beri olan olimpiyatlarda olan bir spor dalı. 1896 yılında gerçekleştirilen ilk yüzme yarışında yüzücüler Zea Körfezi’nde yarışsa da daha sonraki olimpiyatlarda yarışlar kapalı alana taşınarak yüzme havuzlarında yapılmaya başlanmış. Ayrıca ilk olarak sadece serbest stilde yüzme için bir kategori bulunsa da farklı yüzme stilleri geliştikçe olimpiyatlarda da yüzme için yeni kategoriler açılmış.

Kısacası yüzme için bir spor dalı olarak kabul edildikten sonra farklı stilleri ve yüzme kuralları ile güç, teknik ve dayanıklılığın birleştiği bir egzersiz haline gelmiş diyebiliriz.



Yüzme Stilleri Nelerdir?

Yüzmenin tarihinde de gördüğünüz gibi ilk yüzme yarışlarında ve olimpiyatlarda farklı yüzme stilleri ile karşılaşmak mümkün. Günümüzde ise profesyonel bir yüzme yarışı için kabul edilen dört temel stil mevcut. O halde şimdi, bu yüzme stillerini keşfetme zamanı.
 

1. Serbest Yüzme Tekniği (Önden Tarama)

Serbest stil olarak bilinen önden tarama yüzme tekniğine, yüzme denildiğinde akla ilk gelen seçenek diyebiliriz. Çünkü bu yüzme stilinin temel hareketleri, kulaç atma ve ayakları hızlıca çırpmaktan oluşur.

Bu yüzme stilininin ismi, aslında önden tarama olsa da serbest stil yarışlarında en çok tercih edilen seçenek olduğu için adı serbest stil olarak da biliniyor. Yani yüzücülerin geniş kulaçlar ve hızlı ayak çırpma hareketlerini uyguladığı bu yüzme stili sadece yüzme denince akla ilk gelen seçenek değil, aynı zamanda yarışmaların da favorisi. Çünkü bu yüzme stili ile daha hızlı bir şekilde yüzmek mümkün.

Serbest stilde dikkat etmeniz gerekenler ise vücudun suya tamamen paralel olması, ayaklarınızı çırparken dizden bükmemek ve yüzme performansınıza göre başınızı yana çevirerek nefesinizi ayarlamak. Ayrıca nefes almak için başınızı yana çevirirken çok fazla dönmememiz de oldukça önemli. Çünkü başını çok fazla çevirirseniz bu durum suyun içine batmanıza neden olabilir.

serbest-yuzme-teknigi.jpg
 

2. Kurbağalama Yüzme Tekniği

Yüzme stillerinde diğer bir seçenek ise ilk yüzme yarışlarında da uygulanan kurbağalama tekniği. Kurbağalama yüzme, tüm teknikler arasında en sakin ve yavaş stil olması ile dikkat çeker. Bu nedenle de yüzme sporuna yeni başlayanlar için oldukça uygun bir yapı sunar.

Kurbağalama yüzmede yüzücüler, vücutları suyun altına bakacak şekilde başlarını suyun üzerinde tutabilir. Ancak profesyonel yüzme yarışmalarında yüzücüler, başlarını da suya sokar ve belirli noktalarda suyun üzerine çıkarak nefes alır.

Bu stilde su içerisinde ilerlemenin temeli ise kolların ve bacakların senkronize hareketleri. Kollar su altında yarım daire hareketi yaparken bacakların da aynı anda tıpkı bir kurbağa gibi açılıp kapanması gerekir.

kurbagalama-yuzme-teknigi.jpg


3. Sırt Üstü Yüzme Tekniği

Sırt üstü yüzme tekniği ile serbest yüzme tekniği aslında yüzme stilleri açısından oldukça benzer bir yapıya sahip. Çünkü bu teknikte de yüzücülerin hareketini sağlayan temel hareketler kulaç ve ayak çırpma. Ancak adından da anlaşıldığı gibi sırt üstü yüzmede bu hareketlerin sırt üstü bir şekilde yapılması gerekir.

Bu yüzme stilinde vücudun sırt üstü bir şekilde ve mümkün olduğunca suya paralel bir şekilde durması oldukça önemli. Çünkü kalçanın aşağı inmesi ve vücudun bükülmesi, yüzücünün ilerlemek için daha çok güç harcamasına ve yüzme hızının düşmesine sebep olabilir.

Sırt üstü yüzmede bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da kulaçlar. Kulaç atma tekniği, serbest yüzme ile aynı olsa da bu yüzme stilinde sırt üstü duruştan kaynaklı kulaçlar, geriye doğru atılır.


4. Kelebek Yüzme Tekniği

Kelebek yüzme tekniği, olimpiyatlara en son eklenen yüzme stili. Kelebek stili, yüzmenin olimpiyatlarda profesyonel bir spor dalı olmasından uzun bir süre sonra tam olarak 1956 yılında olimpiyatların yüzme alanında bir kategori haline gelmiş. O günden beri de olimpiyatlarda profesyonel yüzücülerin tercih ettiği bir yüzme stili olarak karşımıza çıkıyor.

Kelebek yüzmeye önden taramadan sonra en hızlı yüzme stili diyebiliriz. Aynı zamanda bu yüzme stili tam anlamıyla profesyonel beceri isteyen gelişmiş bir teknik. Çünkü bu teknikte ayak çırpma hareketi değil, ayaklar birbirine birleşik bir şekilde dalgalanma hareketi uygulanır. Yüzücünün vücudunda dalgalanma hareketi devam ederken bir yandan da kolları ile suda kendini itmesi gerekir.

Ayrıca bu yüzme stilindeki kol hareketlerinde iki kolun da aynı anda suya girmesi ve sudan çıkması oldukça önemli. Böylece su yüzeyinin altındaki vücut güçlü bir şekilde ileriye doğru itilebilir.


Yüzerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Temel yüzme stillerini keşfettiğimize göre şimdi, suya girmenin zamanı geldi. Ancak tekniğiniz ne olursa olsun herhangi bir stilde yüzerken dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. Yüzerken size hız katacak ve yüzme performansınızı geliştirmenize yardımcı olacak unsurları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
 
  • Yüzerken nefesinizi boşa harcamamaya dikkat edin. Yüzme hızınıza bağlı olarak düzenli bir şekilde nefes alın ve verin. Çünkü doğru bir şekilde nefes almadığınız takdirde bu durum daha çabuk yorulmanıza neden olabilir. 
  • Yüzerken stiliniz ne olursa olsun tüm stillerde hızlı bir şekilde suda ilerlemenin yolu vücut dengesini sağlamaktan geçiyor. Bu nedenle yüzme performansınızı geliştirmek istiyorsanız ilk olarak su içerisinde vücudunuzu dengeli bir şekilde tutmaya dikkat edin. 
  • Eğer ilk defa yüzecekseniz deniz gibi hareketli sular yerine yüzme havuzlarını tercih edin. Çünkü suyun sabit olduğu havuzlarda su içerisinde daha kolay bir şekilde denge sağlayabilirsiniz. 
  • Yüzerken kendinizi itmek için sadece kollarınızı değil, ayaklarınızı da kullanın. Çünkü yüzme stillerinde de gördüğünüz gibi yüzme için kolların ve bacakların senkronize bir şekilde hareket etmesi oldukça önemli. Aşırı güç harcamamak için sadece kollarınıza ya da bacaklarınıza yüklenmemenizde fayda var. 


Tüm bu unsurlara dikkat etmeniz halinde bütün vücudunuzu çalıştırarak yüzme sporunu daha verimli ve profesyonel bir şekilde yapabilirsiniz. Böylece yaz aylarının popüler seçeneği yüzmeyi egzersizini rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz.

“Peki, yüzme dışında yazın yapılacak farklı sporlar nelerdir?” diyorsanız yaz aylarına hem hareket hem de eğlence katacağınız seçenekleri keşfetmek için “Yaz Aylarına Hareket Katın: Yaz Sporları Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri

%0