Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Cilt hastalıkları oldukça yaygın olarak görülen sağlık problemleri arasında yer alır. Kaşıntı ve ağrı gibi ortaya çıkan belirtiler kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Oldukça değişken belirtilere sahip cilt hastalıkları, geçici ya da kalıcı olarak ortaya çıkabilir. Cilt hastalıkları, genetik sebepler ya da sonradan kazanılmış nedenlerle oluşabilir. Bazı cilt hastalıkları hafif seyirliyken bazıları yaşamı tehdit edici boyuta varabileceği için bilinçli olunmalıdır.


Cilt Hastalıkları Neden Olur?

Cilt hastalıklarının oluşumunda birçok faktör rol oynayabilir (1):

  • Tıkanmış kıl folikülü ve cilt por delikleri gibi bölgelerde bakteri birikimi,
  • Mantar ve parazit gibi mikroorganizmalar,
  • Virüsler,
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması,
  • Alerjen ya da irritan maddelerle veya başka birinin enfekte cilt bölgesi ile temas,
  • Genetik faktörler,
  • Tiroid bezi, bağışıklık sistemi, böbrek ve dolaşım sistemini ilgilendiren rahatsızlıklar.

Hastalıklar dışında çeşitli sağlık durumları ve yaşam tarzı alışkanlıkları da cilt hastalıklarının gelişiminde rol oynayabilir (1). Bazı cilt hastalıklarında ise altta yatan neden tam olarak ortaya çıkarılamayabilir (1).

Cilt hastalıkları çocuklarda da yaygın bir durumdur (1). Özellikle hala bez giyen bebek ve küçük çocuklarda, bez kullanımı ile ilişkili cilt problemlerin ortaya çıkma ihtimalinde bir artış söz konusu olabilir (1). Yaşamın erken dönemlerinde çıkan cilt problemleri genellikle yaşın ilerlemesi ile geçme eğilimindedir (1).


Cilt Bakımı Nedir?

Deri, vücudun en büyük organlarından biri olarak kabul edilir (3). Deri tabakası vücudun dış faktörlere karşı koruyucu tabakasını oluşturur (3). UV radyasyon maruziyeti, tütün kullanımı, gerekli önlemleri almadan güneş ışığı altında uzun süre geçirmek, yeterli dinlenme, sıvı ve besin tüketimine özen göstermemek ve yaşlanma gibi faktörler cilt sağlığını etkileyebilecek durumlar arasında yer alır (3).

Çeşitli uygulamalar ile cilt sağlığının korunması adına vücudun normal fonksiyonları desteklenebilir (3). Cildin düzenli temizliğini ve nemliliğini korumak cilt sağlığı adına atılabilecek adımların başında gelir (3). Aynı zamanda güneşin zararlı ışınlarına maruziyetin azaltılması ve güneşe çıkılacak zamanlarda gerekli koruyucu önlemlerin alınması da önerilen uygulamalar arasında yer alır (4). Güneş ışınlarına günlük 10-15 dakika maruz kalmak cildin D vitamini sentezini destekleyici özellik gösterir (4).

Derinin üst bölgesi yüksek oranda C vitamini barındırır. C vitamini cildin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kolajen oluşumuna katkıda bulunur (4). Turunçgiller C vitamininden zengin gıdaların başında gelir (4). Bu meyveler dışında brokoli ve ıspanak gibi sebzelerin de C vitamini içerdiği unutulmamalıdır (4).

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği (29960 mükerrer/26.01.2017 tarihli resmi gazete)
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri