Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Uykunuz Bölünmesin: Gece Terlemesi Neden Olur?

4 dk. okuma
Kaliteli bir uyku, gün içerisinde enerjik hissetmek için temel unsurlardan biri. Ancak bazı durumlarda uykunun kalitesi düşebilir. Bu düşüş de yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle uyku kalitesini düşüren unsurların tespit edilip çözüme ulaştırılması oldukça önemli. 

“Uyku kalitesini düşüren unsurlar nelerdir?” diyorsanız uyku kalitesini etkileyen önemli unsurlardan biri de gece terlemeleri. Hava sıcak olmasa bile yaşanan gece terlemeleri, uykunuzu bölerek gün içerisinde uykusuz kalmanıza ve gün boyu yorgun hissetmenize neden olabilir. Peki, uyku sırasında yaşanan bu gece terlemesi neden olur?

Gelin, gece terlemesinin nedenleri ve yaşadığınız bu durumu önlemek için dikkat etmeniz gerekenleri birlikte inceleyelim. 



Gece Terlemesi Nedir?

Gece terlemesi denildiğinde akla ilk olarak yaz aylarında yaşanan yoğun terleme hali gelebilir. Çünkü havanın maksimum sıcaklığa ulaştığı yaz aylarında gündüz olduğu gibi gece terlemesi ile de karşılaşmak mümkün. Ancak gece terlemesi sadece havanın sıcaklığı nedeniyle ortaya çıkmaz. Genel olarak gece terlemesi yaşayan kişiler, hava serin olsa bile bu durumu yaşayabilir. Bu nedenle de gece terlemesini, sıcak havalarda yaşanmasının yanı sıra uyunulan yerin serin olmasına rağmen ortaya çıkan yoğun terleme hali olarak tanımlayabiliriz.

Gece Terlemesi Nedenleri Nelerdir?

Gece terlemesi aslında her yaştan herkesin yaşayabileceği bir durum. Ancak uyku sırasında meydana gelen bu durumun belirli bir nedeni bulunmaz. Çünkü farklı nedenlerden dolayı gece terlemesi yaşanabilir. Genel olarak gece terlemesi nedenlerini ise şu şekilde sıralamak mümkün:
 
  • Ateş ve enfeksiyon: Kişinin ateşi olduğunda vücut terleyerek tepki verebilir. Bu da uyku sırasında daha çok terlemesine sebep olabilir.
  • Hormonal değişiklikler: Kadınlarda genellikle menopoz dönemlerinde gece terlemesi yaşanabilir. Yaşanan bu yoğun terleme hali ise hormonal değişikliklerden kaynaklı olabilir. Menopoz dışında hormonlarda değişikliğin meydana geldiği hamilelik döneminde de bu durum ortaya çıkabilir.
  • Beslenme düzeni: Bazı besinler gece terleme olasılığını artırabilir. Yatmadan önce baharat, yağ veya şeker oranı yüksek yiyecekler tüketmek, uyku sırasında hazımsızlığa ve terlemeye neden olabilir.
  • Stres: Stresli bir yaşam tarzı ve yaşanan yoğun stres, kişinin hayatını farklı noktalarda etkilediği gibi uyku kalitesini de düşürebilir. Bu nedenle stres de gece terlemesinin nedenlerinden biri olarak değerlendirilebilir.
  • Yatak odası sıcaklığı: Hava serin olsa bile uyuduğunuz ortamın sıcak olması, gece terlemesinin oluşumuna katkı sağlayabilir. Çünkü sıcak ortamda vücut, ısısını dengelemek için soğumaya çalışarak ter salgılar. Bu da gece aşırı terleme olasılığını artırır.
  • Çarşaf ve pijama kumaşı: Bir kişinin yatak odası yeterince serin olsa bile seçilen çarşaf veya pijamanın kumaşı ısınmaya katkı sağlayabilir. Bu da gece terlemesine neden olabilir.



Gece Terlemesini Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gece terlemesinin nedenlerinden de anlaşıldığı gibi farklı durumlardan dolayı gece terlemesi yaşamak mümkün. Ancak bazı noktalara dikkat ederek bu soruna çözüm üretmek mümkün. “Peki, nelere dikkat etmeliyim?” diyorsanız gece terlemesini önlemek için dikkat edilmesi gereken temel unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:
 

Oda Sıcaklığını Kontrol Edin

Yukarıda da belirttiğimiz gibi uyku ortamınızın konforlu bir sıcaklıkta olması, gece terlemesini önlemek için önemli bir etken. Eğer uyuduğunuz ortamın sıcaklığı yüksekse bu durum, uyku sırasında aşırı terlemeye yol açabilir. Bu nedenle ilk olarak oda sıcaklığını kontrol etmenizde fayda var. Çünkü yatak odasının serin olması, gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olabilir.
 

Çarşaf ve Uyku Kıyafetlerinizin Kumaşına Dikkat Edin

Gece terlemesine sebep olabilen bir diğer etken de çarşaf veya uyku kıyafetinizin kumaşı. Eğer sentetik kumaşa sahip ürünler kullanıyorsanız bunlar daha sıcak hissetmenize ve buna bağlı olarak daha yoğun bir şekilde terlemenize sebep olabilir. Bunun için pamuklu ve nefes alabilen kumaşlardan yapılmış yatak takımları ve pijamalar tercih etmenizde fayda var.
 

Düzenli Beslenmeye ve Sıvı Tüketimine Özen Gösterin

Baharatlı, yağlı veya şekerli besinler gece terlemesine yol açabileceği için beslenme düzeninize dikkat edin. Ayrıca vücudunuzun ısısını dengede tutmak için gün içerisinde yeterli su tüketimi yapmaya özen gösterin.
 

Stres Yönetimi Yapın

Yoğun stres hali de uyku kalitesini etkileyebilir. Bu etkiyi minimum seviyeye düşürmenin yolu ise stres yönetimi tekniklerinden geçiyor.

Örneğin uyumadan önce nefes egzersizi yaparak rahatlamanıza katkı sağlayabilirsiniz. “Peki, nefes egzersizi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız stresli anlarda bir rahatlama tekniği olan nefes egzersizi hakkında detaylı bilgi için “Rahatlamak İçin Doğru Nefes Almanın Önemi: Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır? ”   yazımızı okuyabilirsiniz.

Tüm bu unsurlara dikkat ederek gece terlemesini önleyebilirsiniz. Ancak gece terlemesi sık sık tekrarlıyor ve yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa bir sağlık profesyoneline danışmanız oldukça önemli. Çünkü gece terlemesi nedenlerinde de gördüğümüz dış etkenlerin yanı sıra hormonal değişiklikler veya farklı rahatsızlıklardan dolayı vücut aşırı terleyerek tepki gösterebilir. Bu tepkinin nedenini keşfetmek ve bu nedene uygun çözüm bulmak için de uzman görüşü almanızda fayda var.  

Unutmayın ki gece terlemesi, uyku kalitesini etkileyen bir unsur olsa da farklı nedenlerden dolayı uykusuzluk yaşayabilirsiniz. Başlıca uyku kalitesini etkileyen unsurları keşfetmek için “Uyku Nedir? Uyku Bozukluğu Nedir? Biraz Daha Dalalım! İyi Bir Uyku İçin Detaylar” yazımızı okuyabilirsiniz.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.



Aradığın sağlıklı yaşam önerileri

%0