Göz Altı Morlukları Neden Olur?

Göz çevresi görünümü kişilerin yorgun ya da yaşlı olarak algılanmasındaki temel faktörler arasında yer alır . Göz altı morlukları hem kadın hem de erkek cinsiyet için sık görülen bir kozmetik problemdir. Bu renk değişikliğine genellikle göz altı torbalarının eşlik ettiği tespit edilir. Her ne kadar göz altı morlukları her kişide ortaya çıkabilecek bir şikayet olsa da bu durumdan genellikle yaşlı, genetik yatkınlığı olan ve koyu ten rengine sahip bireylerin etkilendiği görülür. Sosyal ve kültürel farklılıklardan bağımsız olarak göz altında meydana gelen morluklar kişinin yorgun, yaşlı hatta üzgün bir görünüme sahip olmasına neden olabilir.
Göz altı morluklarının altında yatan nedenin ortaya çıkarılması için göz çevresinin anatomik özelliklerinin iyi bilinmesi gerekir (2). Göz bölgesindeki bağ yapıları, kemik mimarisi, damar ağı ve yumuşak doku özellikleri göz altı morluklarının oluşumunda etkili olabilecek anatomik faktörler arasındadır (2).
Aşırı yorgunluk göz altı morluğu şikayeti için mantıklı bir açıklama gibi görünse de bu durum dışında birçok faktöre bağlı olarak da meydana gelebilir: (1)

Yorgunluk
Aşırı yorgunluk, çok uzun uyku veya sadece birkaç saat normal uyku zamanını geciktirmek kişilerde göz altı morluğu ile sonuçlanabilir (1). Uyku açlığı cildin renksiz ve soluk görünüm kazanmasına neden olabilir (1). Bu görünümdeki bir cilt altındaki koyu renkli doku ve kan damarlarının daha görünür hale gelmesini tetikler (1). Bu duruma ek olarak uykusuzluk hali göz altında sıvı birikimine neden olabilir ve bu da göz altlarının şişkin bir görünüm kazanmasına neden olur (1). Bazı kişilerde bu şişmiş kirpik bölümünün meydana getirdiği gölgelenme göz altı morluğu olarak algılanabilir (1).

Yaşlanma
Yaşlanma ile göz altındaki deri kolajen ve yağ doku kaybına bağlı olarak incelebilir (1). Bu durumda alt kısımdaki damar yapıları göz altında morluk şeklinde belirgin bir hal alabilir(1).

Gözün Zorlanması
Uzun bir süre boyunca televizyona veya bilgisayar ekranına bakmak gözlerin zorlanmasına neden olur (1). Gözün zorlanması ile bu bölgedeki damar yapılarında bir genişleme meydana gelerek göz çevresi cildinin koyu renkli bir görünüm kazanmasına neden olabilir (1).

Alerjiler
Alerjik reaksiyonlar ve göz kuruluğu göz altı morluğu oluşumunu tetikleyebilecek faktörler arasında yer alır (1).

Susuzluk
Susuz kalma sık karşılaşılan bir göz altı morluğu nedenidir (1). Vücutta yeterince sıvı bulunmaması göz altlarının mat bir görünüm kazanması ile sonuçlanabilir (1).

Aşırı Güneş Maruziyeti
Güneş ışınlarına maruziyet cilde rengini veren melanin pigmentinin aşırı düzeyde üretimini tetikleyebilir ve özellikle göz çevresinde meydana gelen pigmentasyon artışı bu bölgenin koyu renkli bir görünüm kazanmasına neden olabilir (1).

Genetik Yatkınlık
Ailede benzer şikayetleri olan bireylerin varlığı ailenin diğer üyelerinde de benzer problemin oluşabileceğine dair bir risk faktörü olarak kabul edilir (1). Göz altı morluklarının altında yatan neden kalıtsal özellikler olduğunda bu şikayet genellikle erken çocukluk döneminde başlar ve yaşın ilerlemesi ile birlikte yavaşça kaybolabilir (1).


Göz Altı Morlukları Nasıl Geçer?

Göz altı morluklarının kontrol altına alınması adına atılacak en önemli adım bu durumun oluşumundaki temel nedenin aydınlatılmasıdır (2). Nedenin ortaya konulması ile bu şikayeti bulunan bireylerde kişiselleştirilmiş önlemlere başvurulabilir (2). Göz altı morluklarına neden olan faktörlerden kaçınmanın en iyi önlem olacağı unutulmamalıdır.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri