Güneş Yanığı Nedir? Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Güneş Yanığı Nedir? Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Güneş Yanığı Nedir? Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?
- Güneş Yanığı Nedir? Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?
- Güneş Yanıklarının Sebepleri Nelerdir?
- Güneş Yanığı Belirtileri
Güneş yanıkları ile ilgili uyarılara rağmen, çoğu kişi hala cildini güneşin zararlı ışınlarına maruz bırakmaktadır. Yetişkinlerin üçte birinden fazlasının ve çocukların yaklaşık % 70'inin yıl içinde güneş yanığı olduğu bilinmektedir.
Güneş Yanıklarının Sebepleri Nelerdir?
Güneş yanığı, uzun süredir güneşe maruz kaldığınızın en net göstergesidir. Ancak güneşin yarattığı hasar her zaman görünmez. Yüzeyin altında, ultraviyole ışık DNA'nızı bozabilir ve cildinizin erken yaşlanmasına yol açabilir.
Güneş yanığının ne kadar erken başlayacağı şu faktörlerle ilişkilidir:
- Cilt tipiniz
- Güneşin yoğunluğu
- Güneşe ne kadar süreyle maruz kaldığınız
Güneş Yanığı Belirtileri
Güneş yanığı olduğunuzda cildiniz kızarır ve ağrımaya başlar. Yanık şiddetliyse, şişlik ve güneş yanığı kabarcıkları meydana gelir. Hatta grip olduğunuzu zannedebilirsiniz. Çünkü ateş, titreme, mide bulantısı, baş ağrısı ve halsizlik gibi semptomlar gösterirsiniz. Birkaç gün sonra, vücudunuz güneşten zarar görmüş hücrelerden kurtulmaya başlar. Bunu, cildinizin soyulmaya ve kaşınmaya başlamasından anlayabilirsiniz.(1)
Güneş yanığı belirtileri şu şekildedir:
- Cilt üzerinde pembelik veya kızarıklık oluşması
- Cildinize dokunduğunuzda sıcaklık hissetmeniz
- Ağrı ve hassasiyet
- Şişlik
- Küçük ve içi sıvı dolu kabarcıklar
- Acı veren gözler
- Kulak memenizin, kafa derinizin ve dudaklarınızın yanması
Güneş yanığı belirtileri, genellikle siz güneşe maruz kaldıktan birkaç saat içinde kendini gösterir. Ancak güneş yanığının şiddetinin derecesini öğrenmek için bir gün veya daha fazla süre gerekebilir. Kötü bir güneş yanığının iyileşmesi birkaç günü bulabilir.
Kabarcıklar vücudunuzun büyük bir bölümünü kaplıyorsa, durumunuzda iyileşme olmuyorsa bir doktora görünmeniz gerekir.
Ateşlendiyseniz, bilinç kaybı yaşıyorsanız ve vücudunuz bayılma gibi ani tepkiler gösteriyorsa acil tıbbi müdahale almalısınız.
Güneş yanığı tedavisi ağrıyı, şişliği ve rahatsızlığı giderir. Evde yaptığınız bakım yeterli gelmezse veya güneş yanığınız çok şiddetliyse, doktorunuz ek tedaviler önerebilir veya sizi bir sağlık kuruluşuna sevk edebilir.(2) Güneş, D vitamini gibi temel ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz ve Dünya’yı aydınlatan yegane enerji kaynağıdır. Ancak güneşten yararlanırken olası tehlikelere karşı cildinizi korumayı ihmal etmeyin.