Vitamin Nedir? Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur? Vitaminler Hakkında Detaylar Nelerdir?
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Vitamin Nedir? Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur? Vitaminler Hakkında Detaylar Nelerdir?
![](/assets/images/breadcrumb-img.png)
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Vitamin Nedir? Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur? Vitaminler Hakkında Detaylar Nelerdir?
- Vitamin Nedir? Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur? Vitaminler Hakkında Detaylar Nelerdir?
- A Vitamini
- B1 Vitamini (Tiamin)
- B2 Vitamini (Riboflavin)
- B3 Vitamini (Niasin)
- B5 Vitamini (Pantotenik Asit)
- B6 Vitamini
- B7 Vitamini (Biotin)
- B9 Vitamini (Folat)
- B12 Vitamini
- C Vitamini
- D Vitamini
- E Vitamini
- K Vitamini
dk. okuma
Vitaminler, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu besinlerdir. Peki hangi yiyecekte hangi vitamin vardır?
A Vitamini;(2)
- Sığır karaciğeri ve diğer sakatatlarda (ancak bu gıdalar da kolestrol bakımından yüksektir, bu nedenle yediğiniz miktarı sınırlandırabilirsiniz.),
- Somon gibi bazı balık türlerinde,
- Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, havuç ve kabak gibi diğer yeşil, turuncu ve sarı sebzelerde,
- Kavun, kayısı ve mango gibi meyvelerde bolca A vitamini bulunur.
B1 Vitamini (Tiamin);(3)
- Kepekli tahıllar ve güçlendirilmiş ekmek, tahıl, makarna ve pirinç,
- Et ve balık,
- Baklagiller (siyah fasulye ve soya fasulyesi gibi, tohumlar ve fındıkta bulunur.)
B2 Vitamini (Riboflavin);(4)
- Yumurtalar, sakatatlar (böbrekler ve karaciğer gibi), yağsız etlerde ve az yağlı sütlerde,
- Yeşil sebzelerde (kuşkonmaz, brokoli ve ıspanak gibi),
- Güçlendirilmiş tahıllar, ekmek ve tahıl ürünlerinde bulabilirsiniz.
B3 Vitamini (Niasin);(5)
- Kümes hayvanlarında, sığır eti ve balık gibi hayvansal gıdalarda,
- Bazı fındık, baklagiller ve tahıl türlerinde,
- Birçok ekmek ve tahıl gibi zenginleştirilmiş gıdalarda bulabilirsiniz.
B5 Vitamini (Pantotenik Asit);(6)
- Sığır eti, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve sakatatlarda,
- Yumurta ve süt ürünlerinde,
- Mantar, avokado, patates ve brokoli gibi sebzelerde,
- Tam buğday, kahverengi pirinç ve yulaf gibi tam tahıllarda,
- Fıstık, ayçiçeği tohumu ve nohut gibi besinlerde bulunur.
B6 Vitamini;(7)
- Kümes hayvanları, balık ve sakatatların hepsi B6 vitamini bakımından zengindir.
- Patates ve diğer nişastalı sebzeler B6 vitamininin başlıca kaynaklarındandır.
- Önemli B6 Vitamini kaynakları arasında meyvelerde (narenciye hariç) yer alır.
B7 Vitamini;(8)
- Et, balık, yumurta ve sakatatlar,
- Tohumlar ve fındık,
- Bazı sebzeler (tatlı patates, ıspanak ve brokoli gibi) de bulunur.
B9 Vitamini (Folat);(9)
- Sığır karaciğeri,
- Sebzeler (özellikle kuşkonmaz, brüksel lahanası ve ıspanak ve hardal yeşilliği gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler),
- Meyve ve meyve suları (özellikle portakal ve portakal suyu),
- Fındık, fasulye ve bezelye (yer fıstığı, börülce ve barbunya gibi) besinlerde bulunur.
B12 Vitamini;(10)
- B12 vitamininin en iyi kaynakları olan sığır karaciğeri ve istiridyede,
- Balık, et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve ayrıca B12 vitamini içeren diğer süt ürünlerinde,
- B12 vitamini ile güçlendirilmiş bazı kahvaltılık tahıllar,besleyici mayalar besleyici mayalar ve diğer gıda ürünlerinde bulunur.
C Vitamini;(11)
- Turunçgiller (portakal ve greyfurt gibi) ve meyve sularının yanı sıra çok fazla C vitamini içeren kırmızı ve yeşil biber ve kivide bulunur.
- Ayrıca C vitamini içeren brokoli, çilek, kavun, fırında patates ve domates gibi diğer meyve ve sebzelerde de bulunur.
D Vitamini;(12)
- Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar en iyi D vitamini kaynakları arasındadır.
- Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta sarısında az miktarda bulunur.
E Vitamini;(13)
- Buğday tohumu, ayçiçeği ve aspir yağları gibi bitkisel yağlar en iyi E vitamini kaynakları arasındadır. Mısır ve soya fasulyesi yağları da bir miktar E vitamini sağlar.
- Fındık (fıstık, fındık ve özellikle badem gibi) ve tohumlar (ayçiçeği tohumu gibi) de en iyi E vitamini kaynakları arasındadır.
- Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler bir miktar E vitamini sağlar.
K Vitamini;(14)
- Ispanak, lahana, brokoli ve marul gibi yeşil yapraklı sebzelerde,
- Sebze yağlarında,
- Yaban mersini ve incir gibi bazı meyvelerde,
- Et, peynir, yumurta ve soya fasulyesi gibi besinlerde bulunur.
*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.
**TİTCK GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI KILAVUZU EK-1
*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.
Referanslar
- ‘https://www.nia.nih.gov/health/vitamins-and-minerals son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/PantothenicAcid-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/ son erişim tarihi: 19.09.2023.’
- ‘https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-Consumer son erişim tarihi: 19.09.2023.’
Aradığın sağlıklı yaşam önerileri
%0