Fazla kilolardan kurtulmak için egzersiz yapmadan kalori kısıtlaması yapmak veya kalori kısıtlaması yapmadan fiziksel aktiviteyi artırmak şeklinde iki yol tercih edilebilir (1). Kalori kısıtlaması yöntemiyle kilo vermek muhtemelen daha kolay olacaktır (1). Çünkü günde 500 kalori daha az almak, egzersizle 500 kalori yakmaktan daha kolaydır (1). Ancak sadece kalori kısıtlamasıyla kaybedilen kiloların geri gelmesi daha olasıdır (1). Vücut az kalori aldıkça metabolizmayı yavaşlatır ve bu durum da daha az yağ yakılmasına, daha az kilo verilmesine neden olur (1). Hatta bir noktadan sonra kişi diyete devam etse de kilo vermemeye başlar (1).

Aktif Yaşam ve Yağ Yakımı
 

Egzersizle desteklenmeyen kalori yakımı, metabolizmayı yavaşlatarak yağ yakımının azalmasına neden olur (1). Düzenli egzersiz ise aktivite sırasında yüksek miktarda yağ yakılmasını sağlar (1). Egzersiz ayrıca metabolizmayı hızlandırarak dinlenme durumundaki yağ yakımını da artırır (1). Dinlenim durumundaki yağ yakımının artması için haftada en az 3 gün düzenli olarak egzersiz yapılması gerekir (1).

Dinlenim durumunda vücudun harcadığı kalori, gün boyu yakılan kalorinin yaklaşık %65-70’ini oluşturur (1). Dolayısıyla dinlenme esnasındaki kalori yakımını artırmak kilo verme açısından oldukça önemlidir (1). Tempolu yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek ve hatta oturmak yerine ayakta durmak bile metabolizmayı hızlandırarak dinlenim sırasında daha fazla kalori yakılmasını sağlar (1). Sonuç olarak kilo vermek ya da yağ yakmak için asansör yerine merdivenleri kullanmak, işe yürüyerek gidip gelmek gibi basit aktiviteler yapılmalı, hareket açısından aktif bir yaşam sürülmelidir (1).
 

Yağ Yakımını Kolaylaştıran Diyet Önerileri
 

Maksimum miktarda yağ yakmak için egzersiz ve beslenme birlikte götürülmelidir (2). Yağ yakımını artıran diyet önerileri ise şu şekildedir (2):

  • Protein oranı yüksek bir diyet uygulamak, kilo verirken kas kütlesinin ve metabolizma hızının korunmasını sağlar. Ayrıca yüksek proteinli diyet yağ yakımının artmasını ve iştahın baskılanmasını sağlar.
  • Yemeklere, salatalara sirke eklemek yağ yakımını artıran bir diğer unsurdur. Ayrıca sirkenin iştahı baskılama ve tok tutma özelliği vardır.
  • İçecek seçimlerinde gazlı ve şekerli içecekler yerine su, soda, ayran gibi daha sağlıklı tercihlere yönelmek de yağ yakımını artırır.
  • Lifli besinler, sindirim sisteminde yavaşça ilerleyerek daha uzun süren bir tokluk hissi sağlar. Bu besinler ayrıca kilo alımını ve yağlanmayı önler.
  • Rafine şeker içeren işlenmiş gıdalar, şekerlemeler, içecekler; açlık hissini artırarak daha çok yemeye neden olur. Ayrıca rafine şeker içeren gıdalarla beslenmek bel çevresindeki yağın artmasına yol açabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı rafine şeker tüketimini sınırlandırmak yağ yakımına olumlu etki eder.
  • Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Dolayısıyla probiyotik mikroorganizmaları içeren besin ve takviye edici gıda ürünlerinin tüketilmesi bağırsakların normal işlevlerine katkı sağlayabilir.
  • Demir, vücuttaki enerji düzeyleri ve metabolizma ile yakından ilgili bir mineraldir. Demirden zengin gıdalarla beslenmek vücudun normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunabilir.
 
2021597-EIP344-Dynavit130

Referanslar
  1. https://www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/exercise-and-weight-loss-the-importance-of-resting-energy-expenditure
  2. ‘https://www.healthline.com/nutrition/best-ways-to-burn-fat#TOC_TITLE_HDR_14’