Sıcaklar Uykunuzu Bölmesin: Sıcak Havalarda Rahat Bir Uyku İçin 7 İpucu
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Sıcaklar Uykunuzu Bölmesin: Sıcak Havalarda Rahat Bir Uyku İçin 7 İpucu
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Sıcaklar Uykunuzu Bölmesin: Sıcak Havalarda Rahat Bir Uyku İçin 7 İpucu
- Sıcaklar Uykunuzu Bölmesin: Sıcak Havalarda Rahat Bir Uyku İçin 7 İpucu
- Uyuduğunuz Ortamı Serin Tutmaya Çalışın
- Hafif ve Nefes Alabilir Yatak Takımları Kullanın
- Pijama Seçimine Dikkat Edin
- Yatmadan Önce Duş Alın
- Egzersiz Zamanlarınızı İyi Ayarlayın
- Gündüz Uykusundan Kaçının
- Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin
Sıcaklar Uykunuzu Bölmesin: Sıcak Havalarda Rahat Bir Uyku İçin 7 İpucu
Yaz ayları ile yaşanan sıcaklık artışı, gece boyunca rahat bir uyku çekmeyi zorlaştırabilir. Yüksek sıcaklık ve nem seviyeleri, uyku kalitesini olumsuz etkilediği için de gün boyunca daha yorgun hissetmeniz mümkün.
“Peki, ne yapacağım?” diyorsanız sıcak havanın uyku düzeninize olumsuz etkisini minimum seviyeye düşürmek için dikkat etmeniz gereken belli başlı bazı noktalar bulunuyor. Tüm bunlara dikkat ederek bu sıcak yaz günlerinde rahat bir uyku çekebilirsiniz.
O halde şimdi, sıcak havalarda rahat bir uyku çekmenize yardımcı olacak ipuçlarını keşfetme zamanı.
Uyuduğunuz Ortamı Serin Tutmaya Çalışın
Uyuduğunuz ortamın ideal sıcaklıkta kalabilmesi, sıcak havalarda iyi bir uyku için kritik öneme sahip. Tabii ki sıcak havalarda bunu yapabilmek daha zor hale gelebilir. Bunun için iç mekanlarda sıcaklığı ideal seviyede tutabilecek ve daha konforlu ortam sağlayacak klima veya vantilatörler kullanabilirsiniz.
Ancak eğer tercihiniz klimadan yana ise klimayı aşırı soğuk bir seviyeye ayarlamak yerine ortamı serinletecek ve rahat bir sıcaklık sağlayacak dereceyi seçmeye dikkat edin. Unutmayın ki önemli olan çok soğuk bir ortam yaratmak değil, vücut ısısını dengede tutabilmek.
Buna ek olarak yaz mevsiminde güneşin etkisi daha yoğun bir şekilde hissedilir. Gece odanızı serinletseniz bile güneşin doğması ile odada sıcaklık daha yoğun bir şekilde hissedilebilir. Bu etkiyi azaltmak için perdeleri ya da panjurları kapalı tutun.
Hafif ve Nefes Alabilir Yatak Takımları Kullanın
Uyuduğunuz ortamın sıcaklığını ayarlasanız bile farklı unsurlardan dolayı sıcaklığı daha yoğun bir şekilde hissedebilirsiniz. Bu unsurlardan biri de yatağınız için seçtiğiniz yatak takımları.
Özellikle yaz aylarında ağır ve kalın bir kumaşa sahip yatak takımlarından kaçınmak gerekir. Böyle kumaşlar yerine pamuk veya bambu gibi daha hafif ve nefes alabilir malzemelerden yapılmış çarşaf ve yastık kılıfları tercih ederek cildinizin hava almasına yardımcı olabilirsiniz.
Ayrıca hava sıcak olsa da uyurken vücut ısınız düşer. Bu nedenle her ihtimale karşı yanınızda bir pike bulundurmayı unutmayın.
Pijama Seçimine Dikkat Edin
Tabii ki sadece yatak takımının kumaşı değil, yazın uyumak için tercih ettiğiniz pijamaların kumaşı da sıcak havada rahat uyuyabilmek için oldukça önemli. Çünkü sentetik kumaşlar, teri hapsedip cildinizin nefes almasını engeller. Bu da vücudun daha fazla ısınmasına neden olarak uyku kalitesini etkileyen bir duruma dönüşebilir. Bu nedenle yatak takımına ek olarak pijama kumaşlarının da pamuk gibi teri emen ve cildinizin nefes almasına yardımcı olan malzemelerden yapılmasına dikkat edin.
Yatmadan Önce Duş Alın
Vücut sıcaklığınızı dengede tutmak için uyumadan önce duş alabilirsiniz. Çünkü duş almak, vücut sıcaklığınızı düşürmenize ve uyumadan önce rahatlamanıza yardımcı olabilir. Ancak duş alırken “Daha iyi serinlerim.” düşüncesi ile soğuk su ile duş almamaya özen gösterin. Çünkü soğuk su, anlık olarak serinletse de duştan çıktıktan sonra soğuk ve sıcak dengesini ayarlamak için vücut daha çok tepki verebilir. Bu da sıcaklığı daha yoğun bir şekilde hissetmenize neden olabilir. Soğuk su yerine ılık su ile duş alarak vücut sıcaklığını dengede tutabilirsiniz.
Egzersiz Zamanlarınızı İyi Ayarlayın
Yaz aylarında gündüzleri sıcaklık daha yoğun bir şekilde hissedildiği için akşam saatlerinde egzersiz yapmayı tercih edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki egzersiz yapmak, vücut sıcaklığınızı artırabilir ve uykuya dalmanızı zorlaştırabilir. Bu nedenle egzersizlerinizi yatmadan en az iki saat önce yapmaya özen gösterin.
Ayrıca sıcak havalarda egzersiz yaparken vücudunuzda ısı dengesizliği oluşmaması ve daha fazla tepkiye yol açmaması için dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. “Nelere dikkat etmeliyim?” diye düşünüyorsanız “Sıcak Havalarda Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.
Gündüz Uykusundan Kaçının
Sıcak hava ile beraber daha bitkin hissedebiliriz. Sıcak havanın vücudumuzda yarattığı bitkinlikten dolayı daha az hareket etmek ve daha çok dinlenmek isteyebiliriz. Bunun nedeni ise aslında vücudun ısı dengesini korumak için daha çok güç harcamasından kaynaklı. Tabii bu durum da gündüz uykularının artmasına neden olabilir.
Gündüzleri yapılan küçük dinlenmeler, enerjinizi toplamanıza yardımcı olabilir. Ancak gece uykularınızı etkileyebilir. Eğer gece uykularınız düzensizleşmeye başladıysa gündüz şekerleme yapmaktan kaçınmanızda fayda var.
Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin
Yediğimiz besinler, hayatımızın her noktasını olduğu gibi uykumuzu da etkileyen bir yapıya sahip. Çünkü vücudumuzun enerji kaynağı olan besinler, vücut ısısını artırır. Bu ısı artışı ise yiyeceğin özelliklerine göre değişebilir.
Eğer akşam yemeğinde bol baharatlı ve acılı bir yemek tercih ederseniz bu durum uykuda daha çok terlemenize sebep olabilir. Bu nedenle sıcak havalarda rahat bir uyku için akşam yemeklerinde daha hafif gıdalar tercih etmeye özen gösterin.
Tabii ki sadece yemek değil, su tüketiminiz de yaz aylarında oldukça önemli. Çünkü sıcaklığın yükseldiği yaz aylarında vücut daha çok ter salgıladığı için su ihtiyacı artar. Vücudun su ihtiyacını karşılamak için de gün boyunca yeterli miktarda su tüketerek vücutta sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Tüm bu unsurlara dikkat ederek sıcak havanın ortaya çıkardığı gece terlemesini minimum seviyeye düşürerek rahat bir uyku geçirmeniz mümkün.
Tabii ki gece terlemesi, yaz aylarında hemen herkesi etkileyen bir durum. Ancak kimi zaman bu durum, hava serinlese bile devam edebilir. “Peki, bu neden olur?” diyorsanız gece terlemesinin nedenlerini keşfetmek için “Uykunuz Bölünmesin: Gece Terlemesi Neden Olur?” yazımızı okuyabilirsiniz.
*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.