Yoga: Beden, Nefes ve Zihin Bağlantısında Sağlıklı Yaşam

Yoga, binlerce yıl önce bir ruhsal uygulama olarak geliştirilmiş olmasına rağmen bugün çoğu batılı insan, yoga yapmayı egzersiz veya stresi azaltmak için tercih etmektedir. Beden, nefes ve zihni birleştirerek yapılan yoga, fiziksel duruşlar, nefes egzersizleri ve meditasyonu kullanarak genel sağlığı iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu makalede, yoga'nın sağlığa olan faydaları, yoga çeşitleri ve nasıl başlanacağı gibi konuları ele alacağız.


Yoga'nın Sağlığa Faydaları

Yoga, genel fitness seviyenizi artırabilir, duruşunuzu ve esnekliğinizi geliştirebilir. Ayrıca aşağıdaki faydaları da sağlayabilir:
Kan basıncınızı ve kalp atış hızınızı düşürebilir.
 
  • Sizi rahatlatabilir.
  • Özgüveninizi artırabilir.
  • Stresi azaltabilir.
  • Koordinasyonunuzu geliştirebilir.
  • Odaklanmanızı artırabilir.
  • Daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
  • Sindirim sorunlarını hafifletebilir.

Ayrıca, yoga yapmanın aşağıdaki durumlarla da yardımcı olabileceği bilinmektedir:
 
  • Anksiyete
  • Bel ağrısı
  • Depresyon

Ancak, yoga yaparken dikkatli olmanız gereken durumlar da vardır.


Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Yoga genel olarak çoğu insan için güvenlidir. Ancak, hamileyseniz, yüksek tansiyonunuz varsa, glokomunuz varsa, siyatik ağrınız varsa veya artritiniz varsa bazı yoga duruşlarından kaçınmanız veya duruşları değiştirmeniz gerekebilir. Yoga eğitmeninize bu durumları veya başka bir sağlık sorununuzu veya sakatlığınızı mutlaka bildirin. Nitelikli bir yoga öğretmeni, sizin için güvenli duruşları bulmanıza yardımcı olmalıdır.


Yoga Çeşitleri

Yoga'nın birçok farklı türü veya tarzı vardır ve bunlar hafiften yoğuna kadar değişebilir. En popüler yoga tarzlarından bazıları şunlardır:

Ashtanga veya güç yoga: Bu tür yoga daha zorlu bir antrenman sunar. Bu derslerde hızla bir duruştan diğerine geçersiniz.

Bikram veya sıcak yoga: Bu yoga türünde, 26 duruşu 35°C ila 37.8°C arasında ısıtılmış bir odada yaparsınız. Amacı, kasları, bağları ve tendonları ısıtmak ve esnetmek ve terle vücudu arındırmaktır.

Hatha yoga: Bu genellikle yoga için genel bir terimdir. Genellikle hem nefes egzersizlerini hem de duruşları içerir.

Integral: Nefes egzersizleri, şarkı söyleme ve meditasyonu içeren nazik bir yoga türüdür.

Iyengar: Bu tarz, bedenin hassas hizalanmasına büyük önem verir. Ayrıca duruşları uzun süre tutabilirsiniz.

Kundalini: Bu tarz, nefesin duruşlar üzerindeki etkisine vurgu yapar. Amaç, enerjiyi alt vücutta serbest bırakarak yukarı hareket ettirmektir.

Viniyoga: Bu tarz, duruşları her kişinin ihtiyaçlarına ve yeteneklerine uyacak şekilde uyarlar ve nefesi ve duruşları koordine eder.


Nasıl Başlanır?

Yoga derslerini spor salonunuzda, sağlık merkezinde veya yoga stüdyosunda arayabilirsiniz. Yoga konusunda yeniyseniz, bir başlangıç sınıfıyla başlayın. Sınıftan önce eğitmenle konuşun ve sahip olduğunuz herhangi bir sakatlık veya sağlık sorununu bildirin. Ayrıca eğitmenin eğitim ve deneyimini de sormak isteyebilirsiniz. Sizi rahatsız edecek şekilde zorlamayan bir eğitmen seçin ve onunla keyifle çalıştığınızdan emin olun.

Çoğu yoga dersi 45 ila 90 dakika sürer. Yoga'nın tüm tarzları üç temel bileşeni içerir:

Nefes: Nefesinize odaklanmak yoga'nın önemli bir parçasıdır. Eğitmeniniz sınıf sırasında nefes egzersizleri hakkında talimat verebilir.

Durular: Yoga duruşları, gücü, esnekliği ve dengeyi artırmaya yardımcı olan hareketler serisidir. Yere düz uzanmaktan zor denge duruşlarına kadar çeşitli zorluk seviyelerinde olabilirler.

Meditasyon: Yoga dersleri genellikle kısa bir meditasyon süresiyle sona erer. Bu, zihni sakinleştirir ve rahatlamanıza yardımcı olur.


Yaralanmaları Önlemek İçin

Yoga genel olarak güvenli olsa da, bir duruşu yanlış yaparsanız veya kendinizi fazla zorlarsanız yaralanabilirsiniz. Yoga yaparken güvende kalmak için aşağıdaki ipuçlarını dikkate alın:
 
  • Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yoga yapmaya başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşun. Hangi duruşlardan kaçınmanız gerektiğini sorun.
  • Yavaş başlayın ve kendinizi fazla zorlamadan önce temelleri öğrenin.
  • Seviyenize uygun bir sınıf seçin. Emin değilseniz, öğretmene sorun.
  • Kendinizi rahatsız hissettirecek şekilde zorlamayın. Bir duruşu yapamıyorsanız, öğretmenden modifiye etmesine yardımcı olmasını isteyin.
  • Bir duruşu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, sorular sorun.
  • Bir su şişesi alın ve bol miktarda su için. Bu özellikle sıcak yoga için önemlidir.
  • Serbestçe hareket etmenizi sağlayan kıyafetler giyin.
  • Vücudunuzun işaret ettiği sinyallere kulak verin. Ağrı veya yorgunluk hissederseniz durun ve dinlenin.


*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.


Aradığın sağlıklı yaşam önerileri