Okul Zamanı: Çocuğunuz Okula Hazır mı?
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Okul Zamanı: Çocuğunuz Okula Hazır mı?
- Ana Sayfa
- Aradığın Bilgi
- Okul Zamanı: Çocuğunuz Okula Hazır mı?
- Okul Zamanı: Çocuğunuz Okula Hazır mı?
- Okulla İlgili Duygu ve Düşüncelerini Paylaşmasını Sağlayın
- Okul Alışverişini Birlikte Yapın
- Uyku ve Yemek Düzeni Oluşturun
- Okul Arkadaşları İle Sosyalleşmesine Yardımcı Olun
- Okulun İlk Günü Çocuğunuzun Yanında Olun
- Kendinizi de Bu Düzene Hazırlayın
Okul Zamanı: Çocuğunuz Okula Hazır mı?
Ailece keyifli vakit geçirdiğiniz ve sıcak havaların tadını doyasıya çıkardığınız yaz tatilinin sonuna geldik. Bu da demek oluyor ki çocukların artık tatil modundan çıkıp okula dönme zamanı geldi. Peki, hem çocuğunuz hem de siz bu dönüşe hazır mısınız?
Tatil modundan çıkmak, aslında herkes açısından zorlayıcı bir durum. Bu nedenle de okula dönüş sürecinin çocuklar için heyecanlı olduğu kadar stresli bir sürece de dönüşebilmesi oldukça normal. Çünkü bu süreçte çocuklar, tatilin rahatlığından çıkıp, erken kalkarak günlerini derslerle geçirecekleri bir düzene alışmak durumunda. Bu durum da özellikle tatilin son günlerinde çocuklarda okula dönüş kaygısı yaşamalarının önemli bir nedeni.
"Böyle bir durumda ne yapmalıyım?” diye düşünüyorsanız okul hazırlığı sürecinde birkaç önemli detaya dikkat ederek çocuğun okula dönüş stresi yaşamasının önüne geçebilirsiniz. O halde şimdi, çocuğunuzu duygusal ve zihinsel olarak okula hazırlamak için dikkat etmeniz gerekenleri keşfedelim.
Okulla İlgili Duygu ve Düşüncelerini Paylaşmasını Sağlayın
Çocuğunuzun okula dönüş ile ilgili duygu ve düşünceleri, ona yardımcı olabilmek ve bu konu hakkında yapabileceklerinizi planlamak için oldukça önemli. Hatta okula hazırlık için ilk adım, çocuğun duygu ve düşüncelerini öğrenmek diyebiliriz. Bunun için de çocuğunuzun okula dönüş ile ilgili hislerini öğrenmek için duygu ve düşüncelerini rahatlıkla paylaşabileceği alanlar yaratabilirsiniz.
Tabii ki çocuğunuzla konuşarak okulla ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşmasını sağlayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bazen çocukların hissettiklerini doğrudan söylemesi zor olabilir. Böyle bir durumda da doğrudan konuşmak yerine öncelikle çocuğunuzdan okula geri dönme konusunda nasıl hissettiğini anlatan bir resim çizmesini veya hikaye yazmasını isteyebilirsiniz. Bu şekilde çocuğa farklı bir iletişim alanı yaratarak resim veya hikayesinden çocuğunuzun ifade etmeye çalıştığı mesajı bulmaya çalışabilirsiniz.
Okul Alışverişini Birlikte Yapın
Okul hazırlığı denildiğinde akla ilk gelen konulardan biri, tabii ki okul alışverişi. Her yeni okul döneminde çocuğun kitap, kalem, defter, forma gibi farklı ihtiyaçları olabilir. Bu ihtiyaçları tamamlamak için de okul alışverişi yapmak oldukça önemli.
Ancak okul alışverişi, sadece çocuğunuzun okul ihtiyaçlarını tamamlayacağınız bir hazırlıktan öte aynı zamanda çocukların okula başlamak için daha istekli olmalarını sağlayacak bir etkinlik. Bu nedenle okul alışverişlerini çocuklarınızla yapmanızda fayda var.
Çocuğunuzla beraber yapacağınız okul alışverişi sırasında ihtiyaç listesini tamamlamanın yanı sıra çocuklarınızın zevkine göre seçim yapmasına da önem vermelisiniz. Böylece okula hazırlık süreci, sadece yapılması gereken bir işten öte çocuklar açısından eğlenceli bir aktiviteye dönüşebilir. Bu da çocuklarda okula başlamanın daha olumlu algılanmasına yardımcı olarak çocuğun okula uyum sürecine katkı sağlar.
Uyku ve Yemek Düzeni Oluşturun
Tatil dönemi ile çocukların okul dönemindeki erken kalkma alışkanlığı, bir miktar rahatlamış olabilir. Ayrıca yemek saatlerinde de esnemeler olması muhtemel. Bu durum, kuşkusuz tatilin keyifli yanlarından biri.
Ancak okulların açılması ile beraber artık okul dönemi boyunca uygulanan uyku ve yemek düzenine geri dönme vakti geldi. Çocuklarınızın bu yeni düzene daha kolay adapte olabilmesi için de okul başlamadan en az bir hafta önce uyku ve yemek alışkanlıklarını düzenlemeye başlamak oldukça önemli.
Çocuğun, okulun ilk günlerinde zorluk yaşaması için tatilin son zamanlarında okula uygun bir şekilde uyku ve yemek düzenine geçebilirsiniz. Örneğin bu geçiş sürecini kolaylaştırmak için sabahları erken kalkarak birlikte aktiviteler yapabilir ve ardından hafif bir öğle yemeği molası verebilirsiniz. Akşamları ise çocuğunuzun daha erken uyumasını teşvik ederek, okul düzenine geçiş sürecini daha sorunsuz hale getirebilirsiniz.
Okul Arkadaşları İle Sosyalleşmesine Yardımcı Olun
Okul, çocuğun sadece eğitim aldığı yer değil, aynı zamanda sosyalleştiği bir alan. Okula başlamanın en heyecan verici yanı da tabii ki çocukların arkadaşlarını yeniden görecek olması. İşte, bu heyecanı onlara hatırlatmak için okula başlamadan önce çocuklarınızın arkadaşları ile görüşebileceği planlar yapabilirsiniz.
“Çocuğum ilk defa okula gidecek.” diyorsanız da çocukların okulda sosyalleşme sürecine katkı sağlamak için tatil süresince çocuğun gideceği okuldan ebeveynler ve çocuklarla bağlantı kurabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun okula başlamadan önce diğer çocukları tanıması için yaz tatillerinde oyun buluşmaları ayarlayabilirsiniz.
Okulun İlk Günü Çocuğunuzun Yanında Olun
Tatil boyunca ailesiyle vakit geçirmeye alışan çocuk, okula başladıklarında ailesinden uzak kalacakları düşüncesiyle okula gitmek istemeyebilir. Özellikle küçük yaşlarda bu durum ile sıkça karşılaşmak mümkün.
Ancak çocuğun yaşadığı bu endişe, aslında oldukça doğal. Ebeveyn olarak çocuğunuzun kaygılarını hafifletmenin yolu ise ona her zaman yanında olduğunuzu hissettirmek ve okula uyum sağlaması için güven vermek. Bunun için de özellikle okulun ilk günlerinde çocuğunuzla birlikte okula giderek onun okula dönüşle ilgili olumsuz düşüncelerini yıkmasına yardımcı olabilirsiniz.
Tabii ki çocuğunuzun okul başlamadan önceki endişelerini atlatması biraz zaman alabilir. Bu süreçte okulun ilk haftasında iş programınızı biraz hafifletmenizde ve çocuğunuza daha fazla zaman ayırmanızda fayda var. Buna ek olarak çocuğunuzun kaygılarını azaltmak için öğretmenini de bilgilendirerek destek alabilirsiniz.
Kendinizi de Bu Düzene Hazırlayın
Unutmayın ki ebeveyn olarak sizin davranışlarınız, çocuğun davranışlarını da etkileyebilir. Eğer siz tatilden okula dönüş sürecinde stresli hissederseniz bu durum, çocukta da daha fazla kaygıya yol açabilir. Bu nedenle çocuğunuza okula hazırlarken kendinize de bu yeni düzene hazırlamanız gerekli.
Mümkün olduğunca sakin kalarak okula başlarken çocuğunuzun endişelenecek hiçbir şeyi olmadığını ve her şeyin kontrol altında olduğunu fark ettirmeye özen gösterin. Bu sakin duruşunuz sayesinde çocuğunuzun geçiş dönemini daha güvenli ve rahat bir şekilde atlatmasına katkı sağlayarak çocuğun kendine güvenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Ayrıca okul dönemi ile beraber sadece çocukların değil, sizin de sorumluluklarınızın artacağını unutmayın. İş, ev ve okul dengesini iyi ayarlamak için bu süreçte zaman yönetimi planı yapmaya özen gösterebilirsiniz.
“Peki, zaman yönetimi için nelere dikkat etmeliyim?” diyorsanız özellikle yoğun dönemlerde daha rahat ve sakin kalabilmenin bir yolu olan zaman yönetimi hakkında detaylı bilgi için “Zaman Yetmiyor Diyenlere: Zaman Yönetimi Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.